**** Simpel – Diana Henry

simpel

De naam Diana Henry zegt niet zo veel kookboekenliefhebbers iets. De echte adepten weten echter dat als zij met een nieuw boek komt, je meteen naar de boekhandel moet om het aan te schaffen. Misschien heeft het te maken met haar Ierse afkomst, waarschijnlijker is het echter dat doordat ze ooit in Oxford Engelse literatuurwetenschappen studeerde haar kookboeken puur leesgenot zijn. Ze kan namelijk echt schrijven en dat is niet veel kookboekenauteurs gegeven.

Het begon ooit met haar boek: Crazy water, pickled lemons, in het Nederlands bekend geworden onder de titel: Honingzoete vijgen, ingemaakte citroenen; dat was een voorloper op elk gebied. Haar mooie verteltrant en fantastische recepten inspireerden ooit Sam en Sam Clark, die later bekend werden met hun Moro-boeken. Ook Yotam Ottolenghi en wat dichter bij huis, Yvette van Boven, lopen weg met Diana Henry.

Haar nieuwste boek heet simpelweg Simpel. Op de cover een pan zoals ik ze het liefste zie: een mooie stalen koekenpan met daarin karbonades in een mosterdsaus met kappertjes. Het omslag zelf heeft een reliëf, waardoor het ruw aanvoelt. Mooi gedaan allemaal, jammer genoeg heeft de uitgeverij er weer een schreeuwende sticker opgeplakt, maar die is in een ruk te verwijderen. Het is zo langzamerhand wel een erg uitgemolken aanwijzing om op de cover te zetten dat dit het lievelingsboek van Jamie Oliver, Yotam Ottolenghi of Nigella Lawson is.

Het boek is ingedeeld op verschillende onderwerpen, van eieren, via toast en klein vlees, naar kip en groente. Aangezien Henry zelf een liefhebber is van vruchtentoetjes, is daar een apart hoofdstuk aan gewijd en eindigt het boek met het hoofdstuk ‘ander zoet’.

Als jonge dame was Henry een tijdje au-pair in Frankrijk, daar leerde ze het voor haar ideale idee van een maaltijd kennen: simpele gerechten die vooral perfecte ingrediënten behoeven. Zoals ze zelf zegt: “Je kunt beter een stuk heel lekkere kaas op tafel zetten dan vier verschillende stukken van mindere kwaliteit. De meeste mensen die vier verschillende stukken op tafel zetten, doen dit alleen om te laten zien dat ze gul zijn, en vergeten dat het gaat om de smaak.’

Achterin het boek is een lijst met websites opgenomen waar Henry sommige van haar ingrediënten bestelt. Deze lijst is letterlijk in het Nederlands vertaald, waardoor we de adressen van Engelse webshops krijgen. Verkeerde luiheid, noem ik dat. Ook in Nederland zijn webshops waar gedroogde chilipepers kunnen worden gekocht en het lijkt mij ook onzin om saucijsjes uit Devon te laten komen. Helemaal als er bij staat dat deze saucijsjes geen nitraten of nitrieten bevatten waardoor ze een korte houdbaarheid hebben. Niet doen dus, worstjes bestellen in Engeland, met het risico dat ze bedorven aankomen!

€25,-

ISBN: 9789021563640