**** Leafs – Carola de Kanter

leafsAf en toe hangt het leven van toevalligheden aan elkaar. Had ik net een paar weken geleden bedacht dat het fijn zou zijn als er een vegetarisch seizoenskookboek zou uitkomen, ploft er niet lang daarna een dergelijk boek op de mat.

Sinds we er allemaal van overtuigd zijn dat we nog maar twee à drie keer in de week vlees op tafel moeten zetten, komen veel frequenter vegetarische maaltijden op tafel. Ook al zal het niet bij iedereen lukken om dat ook echt vier keer per week te doen, je merkt om je heen dat het steeds normaler wordt dat we vlees achterwege laten. En ja, dat moet ook in de winter. Ook ik merk dat het in de winter veel minder eenvoudig is dan in de zomer. In de zomer hebben we immers veel meer lekkere groenten voorhanden dan in de winter. En steeds weer kool of bieten op tafel zetten is ook zo wat.

Carola de Kanter leerden we ooit kennen als Carola Thomas. Ze was jarenlang de kok bij het populaire programma Koffietijd, waar ze ons voorschotelde wat we die dag konden eten. Dat ze al vanaf haar twaalfde vegetariër is, was niet te merken; ze bereidde net zo makkelijk vis en vlees. Carola verdween stilletjes van de televisie, trouwde en werd mevrouw De Kanter in plaats van Thomas.

Veel belangrijker is echter dat ze verhuisde naar een prachtige plek in Noord-Brabant, waar ze een enorme lap grond inclusief kas, boomgaard en kookatelier in haar bezit heeft. In haar tuin verbouwt ze (met een beetje hulp van buitenaf) alles wat ze vervolgens in haar kookatelier in de heerlijkste gerechten gebruikt.

Dat blijft niet bij veel verschillende tomaten en bieten, er is ook een enorm kruidenassortiment, jalapeñopepers en patissons (een pompoenachtige vrucht), die ze dan weer vult met gemengde paddenstoelen en Thaise basilicum.

Tussen alle recepten door geeft ze in korte, bondige stukjes allerlei tuinadviezen. Zo zaait ze dille naast de wortelen om de wortelvlieg op afstand te houden en vertelt ze hoe magnoliablad gedroogd kan worden om het in gerechten te gebruiken. Kortom, het is een feel-goodboek met originele recepten.

En dan komt de maar… In het boek bevatten de hoofdstukken zomer en herfst elk ruim 30 recepten, in het hoofdstuk winter staan er slechts 16. Natuurlijk snap ik het, vegetarisch koken in de zomer is echt veel eenvoudiger. Toch blijf ik wachten op een vegetarisch winterkookboek, zodat we de volgende winter wat groener doorkomen.

€29,95

ISBN: 9789461431622