** Fidan’s family food – Fidan Ekiz

fidan

Journalist en documentairemaker Fidan Ekiz maakte al lang geleden een onuitwisbare indruk op mij. Haar prachtige voorkomen, rustige en innemende stem en haar deelname aan het publieke debat raken mij. Toen ik dan ook (al een paar maanden geleden) hoorde dat ze dit voorjaar met een kookboek zou komen, keek ik daar reikhalzend naar uit.

Vandaag lag het in de bus, een heel ander boek dan ik me had voorgesteld. Ik dacht dat het een sprankelend, goed gevuld boek met familierecepten zou zijn. Familierecepten staan erin, maar daar zit weinig anders bij dan je in een gemiddeld in Nederland gemaakt Turks kookboek ook kunt vinden.

Ik zeg er met nadruk bij: in Nederland gemaakt. De recepten die in dit boek staan, zijn gerechten die iedereen zou opnoemen als je hier op straat zou vragen naar Turks eten. Kebab, köfte en börek. Als ik in het register ga zoeken naar de hoeveelheid köfterecepten en de verschillen ertussen, komt daar het hele woord köfte niet voor. Ook niet in het register van Turkse namen van de gerechten. Vreemd. Het recept voor köfte vind ik in het register terug bij de T, Turks vleesgerecht. Aha, daar moest ik op zoeken! Zo is ook Turkse rijst terug te vinden bij de T; al staat bij het recept zelf pilav.

Omdat het een family food kookboek is heeft Fidan aan haar familie gevraagd om er aan mee te werken. De voornaamste reden hiervoor is, lijkt mij, dat Fidan al in het voorwoord schrijft dat ze geen keukenprinses is. Ze eet overigens wel graag. De recepten zijn dus niet van Fidan, maar ze heeft ze wel voor ons bij elkaar gezocht. ‘Recepten van heerlijke gerechten van familie, vrienden en onbekenden.’ Daarbij is eten in de familie kennelijk onlosmakelijk verbonden met films. Dus heeft ze haar familie ‘gecast’ voor een belangrijke bijrol in het boek. Er staat hier en daar een kiekje van ze.

Fidan is ondertussen niet alleen geportretteerd als was ze Audrey Hepburn (Breakfast at Ekiz) , maar ook als Amélie (iets met desserts) en Claudia Cardinale (Once upon a time on the West Coast).

In het boek staan her en der verspreid min of meer beroemde uitspraken uit films. Beetje jammer daaraan is dat deze over een dubbele pagina zijn afgedrukt en in de rug van het boek wegvallen, waardoor ze niet goed te lezen zijn. Vormgevingsfoutje. Al met al is het boek slordig gemaakt. De op de cover vast meegedrukte tekst ‘Winnaar: de lekkerste familierecepten en winnaar: de meest hilarische verhalen’, geeft blijk van de hoogmoed waarmee de uitgeverij dit boek in de markt zet.

Het is jammer dat Fidan Ekiz, die ik toch echt ken als kritische opiniemaker, dit allemaal heeft laten gebeuren.

€22,50

ISBN: 9789000352982