***** Souq – Nadia Zerouali & Merijn Tol

souq

Als er twee dames in ons land zijn die ik de wereld gun, zijn het wel Nadia Zerouali en Merijn Tol. Met nimmer aflatend enthousiasme zijn ze al jaren en jaren bezig om de keukens van het Midden-Oosten naar onze tafel te krijgen. Ze schreven al ettelijke boeken, maakten een televisieprogramma en schrijven de culinaire bladen vol, allemaal met slechts één onderwerp: de Arabisch-mediterrane keukens.

Ze dragen consequent de boodschap uit dat er vooral één ding verbroedert en dat is eten. Elkaars eten leren kennen, samen koken en samen eten. Daarvoor reizen ze regelmatig naar het Midden-Oosten, bezoeken ze markten en koken ze, liefst samen met lokale vrouwen, gerechten om die vervolgens op te schrijven en met ons te delen.

Souq is het zesde boek van de dames, het spitst zich toe op de mezzegerechten. Mezze zijn kleine hapjes die samen een complete maaltijd (kunnen) vormen. Het is de Midden-Oosterse variant van tapas. Een tafel vol mezze is een symbool van gastvrijheid en vrijgevigheid. Een goede tafel vol mezze bestaat uit tientallen verschillende bakjes met daarin hapjes die samen met een stukje brood worden gegeten. Vis-, vlees-, groentegerechten, de diversiteit is enorm.

Het zeer mooi uitgevoerde boek begint met een uitgebreide opsomming van typerende ingrediënten die nodig zijn om de recepten te maken. Belangrijk hierbij is dat de dames voor kwaliteit gaan. Aangezien de producten die in Nederland verkrijgbaar zijn niet altijd aan hun hoge eisen voldoen, zijn ze een eigen lijn begonnen. De ene tahin is immers de andere niet, en smaak is uiteindelijk waar alles om draait. Je kunt hun kwaliteitsproducten bestellen op http://www.nadiaenmerijnsouq.nl.

Na de voorraadkast volgen ruim 200 pagina’s met recepten. Het zijn van die gerechten die je elke dag wel zou willen eten. Tenminste, ik wel: geroosterde bloemkool met tahina-noten-munttoppping, linzensalade met tamarinde-knoflookdressing of kip-notenkebab met gegrilde lente-ui. Aan alle recepten is te zien dat Zerouali en Tol jarenlang ervaring hebben in het opschrijven van recepturen voor een groot publiek. Korte lijstjes van ingrediënten en kort maar krachtige uitleg van het recept. Easygoing.

Ga er mee aan de slag en doe net als de dames: grote schalen met al dit heerlijks te pas en te onpas op tafel zetten. Altijd veel te veel voor de aanwezige eters. Dan kunnen er altijd mensen aanschuiven of je hebt de volgende dag ook nog ruim genoeg. En de dag daarna, en de dag daarna…

€29,95

ISBN: 9789059567221