*** De Franse Wereldkeuken – Tessa Kiros

De Franse Wereldkeuken

Hoewel de recepten van Tessa Kiros niet altijd even fantastisch zijn, maakt ze zulke mooie boeken, dat het altijd weer fijn is om een nieuwe titel van haar in handen te hebben. De ondertitel van dit net in het Nederlands vertaalde boek spreekt zeer tot de verbeelding: Van de Provence tot Pondicherry. De Provence, daar kan iedereen zich wel iets bij voorstellen, maar Pondicherry? Voor wie het niet weet: Pondicherry is een zogeheten unieterritorium in India. Het behoorde tot 1954 bij Frankrijk en tot op de dag van vandaag dragen ze er de Franse cultuur een warm hart toe. Als je daar rondloopt waan je je, dit van horen zeggen overigens, meer in Zuid-Frankrijk dan in India.

Kiros heeft in het boek voormalige Franse koloniën als uitgangspunt genomen; niet alleen Pondicherry, wat nu Puducherry heet, maar ook Guadeloupe, Vietnam en Réunion komen aan bod. Ze is op zoek gegaan naar gerechten waarvan duidelijk is dat ze een Franse oorsprong hebben. Neem bijvoorbeeld de Vietnamese bahn mi, een baguette gevuld met vlees, saus en verse groenten en kruiden. Het broodje heeft veel weg van de pan bagnat die je overal in de Provence tegenkomt.

Natuurlijk worden in beide landen lokale ingrediënten gebruikt, maar de overeenkomsten zijn significant. De mosselen met masala uit Pondicherry vertonen een opvallende gelijkenis met de mosselen au pistou, en de gratin de papaye vert uit Réunion is een Franse gratin waarvoor dan papaja’s worden gebruikt. De papaja’s worden met ui, knoflook, gember en chilipeper even kort gebakken, waarna ze met een bechamelsaus en gruyère gegratineerd worden in de oven.

Het idee achter het boek wint voor mij de originaliteitsprijs van het jaar. Waarschijnlijk heeft Kiros, die bekend staat als een fervente reizigster, tijdens een van haar bezoeken aan de voormalige koloniën het plan bedacht. Het mooie is dat we er een verzameling recepten mee in handen hebben die je zelden tot nooit samen tegenkomt. Daarbij blijkt heel duidelijk hoe gerechten en keukens samensmelten als er invloeden uit verschillende delen van de wereld samenkomen.

Het mooie van eten, het constant in beweging zijn, elkaars gebruiken overnemen en smaken laten veranderen. Het zou zomaar een onderliggende boodschap van Kiros kunnen zijn dat we ook heden ten dage veel te maken krijgen met gerechten uit diverse werelddelen. Iedereen neemt eigen eetgewoonten mee, niet alleen door de reizen die we maken, maar natuurlijk ook doordat alle vluchtelingen die zich over de wereld bewegen ons nieuwe gerechten gaan leren die we, ieder voor zich, ons eigen gaan maken.

€30,-

ISBN: 9789089897282