**** Bowls of goodness – Nina Olssen

bowls of goodness

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff is in 1989 ontstaan door een fusie tussen uitgeverij Sijthoff en uitgeverij Luitingh. De geschiedenis van uitgeverij Sijthoff gaat terug tot 1851. Uitgeverij Luitingh begon 95 jaar later, in 1946. Hoewel een uitgeverij die 71 jaar bestaat toch ook niet in de kiem gesmoord is, kunnen we stellen dat een uitgeverij van 166 jaar oud, in elk geval bij mij, tot de verbeelding spreekt. Wat zullen ze daar in de archieven allemaal nog op de plank hebben liggen?

Kookboeken zullen er niet bij zijn, want pas dit jaar begonnen de gefuseerde uitgeverijen met een speciaal fonds voor kookboeken. Er zijn nu enkele titels verschenen, waaronder Bowls of goodness. We moeten ze bij de uitgeverij nog wel even vertellen dat veel mensen die kookboeken kopen, denken dat een boek met een Engelse titel ook Engelstalig is, dus dat de boekhandelaar er altijd bij moet vertellen: ‘Nee, dit is een in het Nederlands vertaald boek.’ De ondertitel is wel in het Nederlands en luidt: ‘Verrukkelijke en voedzame vegetarische recepten.’ Altijd weer een meevallertje als er op de cover van een kookboek staat dat de recepten verrukkelijk zijn.

Eten uit een kom, we mogen het wel de terugkerende trend van 2017 noemen. Terugkerend, omdat het aan het eind van de vorige eeuw ook al een tijdje erg hip was om uit een kom te eten. We zijn echter door de jaren heen wel gegroeid in het uit een kom eten. De pokébowl zie je op elk foodfestival furore maken, niet te verwarren met Pokémon, een spelletje met rare beestjes dat weer een enorme rage was toen mijn kinderen klein waren. Pokébowls zijn van oorsprong Hawaïaanse komgerechten waar inmiddels ook kookboeken over geschreven zijn.

De auteur van Bowls of goodness, Nina Olsson, is geboren in Zweden, schreef het boek in het Engels maar guess what! Ze woont in Amsterdam. En ik ben behoorlijk gecharmeerd van het boek. Vegetarische recepten die je allemaal in een kom op tafel brengt. Rendang gemaakt van pastinaak en seitan, tempura met een wasabi-mayodip en een fondue van flespompoen. Er wordt in diverse gerechten fruit gebruikt; daar moet ik altijd een beetje aan wennen, maar een salade van vijgen, peer en walnoten waar geitenkaas doorheen gaat wil ik best uit een kom eten.

Het boek gaat helemaal mee in de andere trend van het moment, bij alle recepten staat vermeld hoe ze veganistisch en glutenvrij gemaakt kunnen worden. Eten uit een kom geeft mij een zomers gevoel.

Prijs: €20,-