*** Lekker & makkelijk koolhydraatarm – Anna-Karina van Denderen

koolhydraatarm

Je zal maar geen Rens Kroes, Arie Boomsma of Fajah Lourens heten en een boek schrijven waarin een bepaalde gezonde leefstijl centraal staat. Hoe breng je dat aan de man? De media springen er bovenop als een BN’er een (kook)boek schrijft. Het maakt eigenlijk helemaal niet uit waar het over gaat, als er maar een bekende kop op de cover staat.

Normaal gesproken besteed ik juist weinig aandacht aan dergelijke boeken. Niet alleen spreekt het genre me in het geheel niet aan, ik vind de overdreven aandacht die de boeken krijgen al meer dan een gemiddeld mens kan hebben.

Maar nu kreeg ik een verzoek van een lezer. Hij vroeg me in een mail vorige week of ik het boek Lekker & makkelijk koolhydraatarm van Anna-Karina van Denderen wilde recenseren. Een verzoek voor een recensie krijg ik niet vaak, dus daar was ik van gecharmeerd. Misschien is het wel doorgestoken kaart en is de lezer die het vroeg, zijn naam is Aart Knottnerus, wel een neef, echtgenoot of stille minnaar van Van Denderen, maar ik heb de link niet kunnen leggen en dacht: het moet maar eens, een dieetboekrecensie.

Ik liet het boek komen en merkte toen dat Van Denderen het in eigen beheer heeft uitgegeven. En niet alleen dat, ook de fotografie en de vormgeving deed ze zelf. Kortom, het is iemand die haar eigen product in de hand wil houden en er vol voor gaat. In een begeleidend schrijven stond dat ze nooit de ambitie had gehad om een eigen receptenwebsite, laat staan een kookboek, te maken. Ze is zelf een paar jaar geleden begonnen om koolhydraatarm te eten en dacht op een goed moment: misschien hebben anderen wat aan mijn recepten. Ze plaatste de recepten online en dat bleek een succes.

Groot voordeel van mensen die koolhydraatarm eten is dat ze het gebruik van roomboter, slagroom en mayonaise niet schuwen. Paprikaatjes met een vulling van blauwaderkaas, roomkaas en slagroom: het lijkt mij heerlijk, maar ik meen te weten dat daar wel weer veel tegenstanders voor te vinden zijn vanwege het hoge vetgehalte. Zo is er altijd wat. Een stamppot waar in plaats van aardappelen, bloemkool of pompoen wordt gebruikt om volume te geven, is een prima plan.

Bij het doorlezen van de recepten blijkt wel dat je een voorliefde voor kokos moet hebben. In het mozzarelladeeg voor hartige taarten gaat kokosmeel en in de clafoutis gaat kokosmelk, de vlaflip met kokosmelk gaat mij echt te ver.

Ik snap dat Van Denderen veel enthousiaste lezers heeft, de recepten zijn voor dagelijks gebruik en met gebruik van ingrediënten waarvoor je niet naar zes verschillende speciaalzaken moet.

Prijs: €19,95