**** Het Hartige Bakboek – Rutger van den Broek

hartige bakboek

Maar al te vaak gaat het bij bakken louter en alleen om zoetigheid. Taarten, cakes, koekjes, alles met over het algemeen grote hoeveelheden suiker waarvan we weten dat we daar juist eerder minder dan meer van moeten eten.

Een boek met alleen hartige baksels bestond, vreemd genoeg, nog helemaal niet. Rutger van den Broek is met Het hartige bakboek in dat gat gesprongen. Van den Broek kennen we van de eerder door mij de hemel in geprezen Bakbijbel. Daarin had hij al op duidelijke wijze zijn kennis gedeeld over het zoete bakken.

Geschoolde banketbakkers leren in hun opleiding ook hartige baksels te maken. Saucijzenbroodjes, kaasvlinders en af en toe een quiche kan je zo nu en dan nog wel vinden bij de betere bakker. Vroeger was dit alles anders. Misschien zou ik het zelfs wel beter willen noemen, ik ga namelijk altijd voor de hartige hapjes, want ik ben absoluut geen zoetekauw. Vroeger hadden bakkers vaak een kastje op de toonbank staan waarop stond: ‘Alles warm’. In het alleswarmkastje lagen kroketten, kaassoufflés en als je heel veel geluk had, overheerlijke nierbroodjes die je nu echt nergens ooit nog ziet. Natuurlijk was een kroket die al een halve dag in een alleswarmkastje lag niet echt meer op z’n lekkerst, maar wel nog altijd beter dan een in de magnetron opgewarmde versie.

Nierbroodjes staan niet in Het hartige bakboek, jammer. Van den Broek heeft een boek gemaakt voor de hartigheid die nu meer gangbaar is. Verschillende kroketten en bitterballen, hartige muffins, bladerdeeghapjes en hartig gevulde broden. Tot mijn grote plezier ook paté en croûte en de onvolprezen beef wellington. Een klassieker die iedereen toch minstens een keer per jaar op tafel zou moeten zetten, vooral om het feestelijke en overheerlijke resultaat als-ie echt goed lukt.

We gaan hier nu even niet meer uitweiden over het feit dat Rutger van den Broek ooit de eerste winnaar was van Heel Holland bakt. Tot nog toe is hij wel de meest succesvolle winnaar, en dat komt vooral omdat hij alle technieken die nodig zijn om goed te bakken zelf beheerst én de gave heeft om ze over te brengen op het grote publiek. Hij is een autodidact en weet misschien juist daardoor de juiste toon te raken. Er wordt niet brunoise gesneden of zeste van citroen gebruikt; hij heeft het over rasp van de citroen en het in blokjes snijden van de paprika.

Een quicheje bij de koffie of een kroketje bij de thee. We zullen er misschien even aan moeten wennen, maar ik ben voor!

ISBN 978904883553

Prijs: €30,-