*** De Wereldkeuken Voor Kids – Sally Brown & Kate Morris

de wereldkeuken voor kids

De vakantie is ten einde, we gaan met frisse moed van start. De scholen zijn weer begonnen en ik ga u ook weer informeren over nieuwe kookboeken. Het gaat een kookboekenrijk najaar worden, met onder andere twee nieuwe boeken van Yvette van Boven, een kookboek van Joris Bijdendijk en er komt komend weekeinde ook een nieuw boek van Yotam Ottolenghi uit dat louter over desserts gaat.

Voor alle kinderen geldt dat ze zich ook weleens een beetje vervelen in die zes weken zonder school. Daar is helemaal niks mis mee, vervelen moet je immers ook leren. Koken is een goede manier om verveling tegen te gaan.

Bij uitgeverij Veltman verscheen onlangs de vertaling van het Engelse kinderkookboek The world in my kitchen, een kinderkookboek waarin alle werelddelen aan bod komen. De eerste zin uit het boek luidt: ‘Hou je vast, want je gaat een geweldige wereldreis maken, en je hoeft niet eens je koffer in te pakken.’

De eerste pagina’s zijn gewijd aan de hulpmiddelen, snijtechnieken en adviezen. Daarna begint de wereldreis.

We beginnen in Azië, met de in elk geval voor kinderen interessante informatie dat ze in China de meeste speelgoedfabrieken ter wereld hebben. Van de Chinese thee-eieren gaan we via de Thaise kipcurry naar een mangosalade. Na Azië volgen Afrika, Noord-Amerika, Mexico, Australazië waar ze behalve Australië ook Oceanië behandelen, om te eindigen met Europa en Zuid-Amerika. Tussen de landen door zijn informatieve pagina’s gevoegd met informatie over bijvoorbeeld rijst, vissen, vruchten en kruiden.

De recepten in het boek zijn niet, zoals meestal bij kinderkookboeken, kinderlijk van aard. Een kind dat hier uit gaat koken schotelt ook volwassenen iets lekkers voor. Bij alle gerechten staat tevens de naam van het gerecht in de oorspronkelijke taal. Er is een mooie balans in vis-, vlees- en vegetarische gerechten.

Volgens mij kan een kinderkookboek als dit voor veel kinderen weleens zo’n kookboek worden waar ze over dertig jaar nog over praten. Een beetje wat ik heb met Het koekboek, dat ik als klein meisje had en nog steeds heb. Ik maakte er ooit mijn eerste koekhuisje uit. Drie jaar geleden nog een keer gedaan en ook toen kwam Het koekboek weer tevoorschijn.

Mijn twee buurmeisjes hebben in de vakantie een paar dagen bij ons in Frankrijk gelogeerd. Ik gaf ze ter voorbereiding op de logeerpartij dit boek. Ze hebben heerlijk voor ons gekookt. Ondere andere zetten ze spinazielasagne en Chow Mein op tafel. Zij blij, wij blij.

ISBN: 9789048314638

 

Prijs: €16,50