***** Gather – Gill Meller

gather

Gather? Wat is dat nou weer? En dan een kookboek dat Gather heet? Ja ik had zo mijn vraagtekens toen ik alweer een aantal weken geleden hoorde dat Gather van Gill Meller in het Nederlands vertaald zou gaan worden door uitgeverij Good cook. Dat ze de Engelse titel wilde handhaven vond ik vrij bedenkelijk. Maar afgelopen week kwam het boek dan uit en ik moet zeggen: zelfs de enigszins vreemde titel staat me nu helemaal aan.

Gather wil zoveel zeggen als verzamelen. Of, zoals op de titelpagina van het boek staat beschreven: uit verschillende richtingen en bronnen bijeenbrengen/samenkomen/bijeenkomen/uit liefhebberij bijeenbrengen/vergaren.

En als je dan in de Dikke Van Dale kijkt, staat er bij gather ook nog: plukken, oogsten, oprapen en bij gathering het binnenhalen van de oogst. Kortom een dergelijk woord waar alles onder valt waartoe je ‘gather’ kunt rekenen, hebben wij in het Nederlands niet.

Meller werkt al jarenlang als chef-kok bij River Cottage, waar hij voor Hugh Fearnley-Whittingstall, recepten ontwikkelt, menu’s bedenkt en les geeft aan de kookschool die aan het instituut verbonden is. Hij werkte ook mee aan de verschillende kookboeken die Fearnley-Whittingstall op zijn naam heeft staan. Voor wie het niet weet, River Cottage is bekend geworden door televisieprogramma’s in Engeland en staat aan de basis van wat zij zo mooi noemen: farm to fork food.

Nu dan een boek van Gill Meller zelf, een bijzonder, indrukwekkend en zeer mooi gemaakt boek met recepten die creatief, origineel en inspirerend zijn.

De schoonheid van het boek begint al bij het schutblad, waarop de zee in grijstinten is afgebeeld. Acht hoofdstukken telt het boek, met de titels: Boerderij, Zeekust, Tuin, Boomgaard, Akker, Bos, Heide, Haven. Ik heb nog nooit een kookboek gezien dat op deze manier de keuze voor de recepten heeft ingedeeld. Eigenlijk is het meteen heel logisch. Waarom zou je een kookboek indelen op voor-, hoofd- en nagerecht, en niet op de oorsprong van het hoofdingrediënt van het recept?

In het hoofdstuk Zeekust vinden we bijvoorbeeld een simpel recept voor zeekool & zeebaars, in het hoofdstuk Tuin kunnen we aan de slag met kruisbessen gecombineerd met gerookte kabeljauwkuit en Oost-Indische kersbladeren en in het hoofdstuk Akker staat het recept voor chocolade-roggebrownies met laurier en amandelen. Deze column biedt mij niet de ruimte om alle 120 recepten die in het boek staan weer te geven, hoewel ik dat graag zou willen om de originaliteit ervan bij iedereen onder de aandacht te brengen. De recepten zijn echt niet ingewikkeld, als je graag eens iets heel anders op tafel wilt zetten, ben je met dit boek aan het juiste adres. Een boek om helemaal stuk te koken.

ISBN: 9789461431745
Prijs: €29,95