* Chef Met Lef – Nigel van der Horst

chef met lef

Allright, here we go! Een nieuw boek van überhipper Nigel van der Horst die zichzelf boost met de titel: Chef met lef. Facebook, Twitter en blog; hij is overal in the air. Baardje, staartje en tattoos all over, deze lefchef gaat all the way!

To eat is a necessity, but to eat intelligently is an art, is zijn credo. Ik moest daar lang over nadenken. Heel lang zelfs. Intelligent eten? Is dat een kunst?

Natuurlijk wordt hij de hemel in geprezen door mede-bloggers en medehipsters, maar bij mij werkt het allemaal behoorlijk op de lachspieren. Generatiekloofje? Ik denk het niet. Ik heb echt lang niet zo’n druk boek gezien met zulke oninteressante recepten. Een hele hoop inhoudsloze poeha. Bananenbrood en hamburgers, dat is het beeld dat blijft hangen als je het boek een paar keer hebt doorgebladerd.

Onze lefgozer gebruikt een zakje marinademix om de kip te marineren voor de saté, maakt een saus bij de quesadilla die bestaat uit aardbeienjam waar ketchup doorheen geroerd wordt en beweert dat mensen geen fan zijn van rode bieten, om daarna een pot (!) rode bietenschijfjes in een salade te gebruiken.

Te pas en te onpas wordt met Engelse woorden gestrooid. Een voorbeeld bij de inleiding van het hoofdstuk Out of the oven: ‘Probeer je fikken niet te verbranden, having said that, neem altijd de tijd om te bakken (en om daarna schoon te maken, tenzij je zo’n lieve moeder hebt als ik die dat dan voor je doet). Zet lekkere muziek op en ga aan de slag met deze heerlijke, misschien wel een beetje out of the ordinary bakrecepten.” Waarna de bananenbroodrecepten volgen.

Oké, hij woont dus nog thuis bij zijn moeder die duidelijk nog steeds haar handen vol heeft aan deze overjarige puberzoon. Hij is net 27, the boy.

Misschien interpreteer ik het boek wel helemaal verkeerd en is het bedoeld als een grote grap. Heeft hij gedacht: ik ga eens kijken of ik rijk en beroemd kan worden in de culinaire wereld door mezelf een pose aan te meten die opvalt. Mocht dat zo zijn, dan is het vooral ernstig om te bedenken dat uitgevers, volgers en media daar met open ogen intrappen. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die hem good looking vinden, hij zal vast ook een goede babbel hebben, maar een kookboek van zijn hand had ons bespaard moeten blijven.

Met het mooie kookboekenaanbod van dit najaar kunnen we Chef met lef verder overslaan.

ISBN: 9789024577590

 

Prijs: €20,-