*** Puur Pascale 2 – Pascale Naessens

puur pascale

Hebben we in Nederland Rens Kroes, in België hebben ze al veel langer Pascale Naessens. Naessens is wel degelijk iets minder extreem in haar opvattingen over gezond eten – ze begint niet over het drinken van klei – maar verder is ze wel, net als Kroes, het grote voorbeeld van jong, schoon en gezond voor de ‘jonge’ dames van onze zuiderburen.

Pascale Naessens schrijft de ene na de andere culinaire bestseller en verkoopt veel meer boeken dan Kroes. Verder is een belangrijk verschil dat Naessens ooit zelf als fotomodel door het leven ging en dat ze meer dan twintig jaar ouder is dan Kroes. Oftewel: Naessens is inmiddels van middelbare leeftijd en weet nog steeds het vooral jonge publiek in België aan zich te binden. Best knap.

Ze is van zichzelf ook best knap en daarbij getrouwd met de bekende Vlaming Jambers, die wij in de familie altijd met erg veel plezier nadoen tijdens het eten: “Overdag is hij een verlegen man, maar ’s avonds…”

Er is een nieuw boek van Naessens verschenen, Puur Pascale 2, en om in Nederland de promotie luister bij te zetten komt ze 13 november naar Amsterdam. Ze zal dan met prof. dr. Hanno Pijl een lezing verzorgen die de titel heeft: Beter eten is beter leven.

In de inleiding van het boek schrijft Naessens: ‘Een nieuwe trend doet zijn intrede in onze keuken, koken is geen sleur meer, maar een bron van creativiteit. Koken is weer fun.’

Vervolgens staat het hele boek vol met recepten die je in een handomdraai op tafel zet. Geen enkel recept duurt langer dan twintig minuten om klaar te maken. De ‘fun’ is dus van korte duur, maar wel lucratief.

In de theorieën die in het boek zijn opgenomen niks nieuws onder de zon. Om haar betoog kracht bij te zetten heeft professor Dariush Mozaffarian van een particuliere universiteit onder de rook van Boston, zijn visie mogen geven in het boek. Dat er ook bij onze zuiderburen allerlei kritische kanttekeningen worden geplaatst bij de voedingsdeskundigheid van mevrouw Naessens wordt nergens vermeld.

Wat meteen opvalt aan de receptuur in het boek is dat er geen ingrediënten worden gebruikt die bij ons momenteel populair zijn onder voedingsgoeroes. Geen chiazaad, quinoa of havermout. Ze eet gewoon spul. Courgettes, spinazie, zalm en lamsvlees. Zo simpel dat het een boek is dat je ook aan kinderen kunt geven om uit te koken. Hoe het kan dat zij al bijna twee miljoen kookboeken heeft verkocht, blijft een groot raadsel. Sjeu zit er namelijk niet echt in.

ISBN: 9789401443944
Prijs: €30