***** Bijdendijk – Joris Bijdendijk

een keuken voor de lage landen

Nog helemaal niet zo lang geleden verschenen er met grote regelmaat boeken van chefs die een uitstraling hadden van: kijk mij eens! Enorme koffietafelboeken met glimmend papier, veel foto’s en recepten waar verder eigenlijk geen hond wat mee kon. Door de jaren heen kwam daar heel langzaamaan een beetje verandering in; de boeken werden iets toegankelijker. Heel professioneel kokend Nederland kijkt altijd weer uit naar een boek van een collega. Ze vinden het allemaal erg fijn om een kijkje in de keuken te krijgen bij de ander.

Toen Joris Bijdendijk mij ruim twee jaar geleden vertelde dat hij een kookboek ging maken, hield ik mijn hart vast. Bijdendijk is onze belofte van de toekomst. Hij is chef-kok van restaurant Rijks in Amsterdam, waar hij afgelopen jaar gelauwerd is met een eerste Michelinster. We waren hem bijna kwijtgeraakt! Hij kookte een aantal jaren bij de gebroeders Pourcel in Montpellier in Frankrijk. Verloor zijn hart aan een Française, maar gelukkig was deze dame bereid om met Joris mee terug naar Nederland te verhuizen.

Ik hield mijn hart vast om twee redenen: in de eerste plaats omdat ik niet veel mensen ken die zo verschrikkelijk hard en gepassioneerd werken als Joris. Het zou mij niet verbazen als hij gemiddeld maar vier uur per nacht slaapt. Niet alleen is hij, zoals hij het zelf zegt, “Nederland de Gouden Eeuw van de gastronomie aan het binnenloodsen,” hij heeft ook twee heel kleine kinderen waar je als jonge vader toch ook graag wat aandacht aan geeft.

De andere reden dat ik mijn hart vasthield, was omdat ik dacht: het komt te snel. Niet nu al een boek. Wacht lekker een paar jaar tot je in wat rustiger vaarwater komt en wat meer gevestigd bent.

En nu heb ik zijn boek in handen. Ik moet al mijn twijfels terugtrekken en kan niet anders dan concluderen dat het Bijdendijk en zijn team is gelukt om hier een chefsboek van onze nieuwe generatie te brengen. Geen koffietafelboek, wel een met stijl. Geen klein boek, maar ook weer niet zo groot dat het in geen enkele boekenkast past. Smakelijke kleurenfoto’s van de gerechten, prachtige zwart-witfoto’s van Bijdendijk en zijn omgeving. En dan de recepten: ‘Een keuken voor de lage landen’, is de ondertitel van het boek. Oké, af en toe wordt er wel een ingrediënt gebruikt dat je niet op elke straathoek kunt kopen, maar het overgrote deel van de receptuur is helder, maakbaar en nodigt uit tot uitproberen. Dit is een chefsboek waar iedereen gewoon uit kan koken. De gastronomische Gouden Eeuw van ons land is begonnen!

ISBN: 9789038804064

Prijs: €40,-