** De Keukentafel van het Noorden – Yvon Jaspers

de keukentafel van het noorden

Zelden heb ik van de culinaire grachtengordel zo veel hilarische opmerkingen gehoord als de afgelopen week over het kookboek van Yvon Jaspers. Een kookboek waarin Jaspers als dartele dame de culinaire fika en hygge gewoontes van de Scandinavische landen onder de aandacht brengt.

Nou heb ik een Deense ‘schoondochter’ van begin twintig die graag met Deense mutsjes op door Amsterdam loopt, maar Yvon Jaspers met een zelfde gebreid mutsje op de cover van dit boek komt op mij toch behoorlijk kolderiek over. Zo loopt ze vast niet rond in haar woonplaats. Maar het meest idiote is dat ze op de cover een ongepelde rivierkreeft in haar mond stopt.

Wie gaat mevrouw Jaspers vertellen dat een rivierkreeft voor consumptie even gepeld moet worden? In het hele boek komt de rivierkreeft verder overigens niet voor. Ik mag hopen dat hier niet de rivierkreeft verward is met een garnaal. Overigens zou het niet de enige verwarring zijn die het boek oproept.

Ik geloof best dat Yvon Jaspers van koken houdt, en ik geloof ook best dat ze Scandinavië leuk vindt. Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat het wel supertoevallig is dat op het moment dat het Deense hygge gehyped wordt in ons land, Jasper opeens hyggelig zou zijn. Hyggelig, voor wie het niet weet, is Deens en komt het meest overeen met onze ‘gezelligheid’.

Na een heel kort voorwoord van Jaspers volgt de pagina waar de ingrediënten te koop zijn die je voor de Scandinavische recepten nodig hebt. Met uitzondering van de aquavit blijkt alles te koop bij ‘supermarktketens’. Voor aquavit moeten we naar de slijter.

We krijgen een kijkje in het vrolijke gezinsleven van de familie. Yvon staat op de foto’s als een post-puber. Ze is druk in de weer met lampjes, springt wat in de sneeuw of is overduidelijk aan het nepkamperen. Wat zoveel wil zeggen dat ze met een hygge kampeerkleedje voor een lege De Waardtent zit met haar zeer gestylede familie. Haar kinderen en liefhebbende echtgenoot zijn ook veelvuldig vastgelegd, en natuurlijk ontbreekt de hond niet in het perfecte plaatje.

Achter in het boek staat: receptontwikkeling: Ans de Vree. Die ken ik toevallig, en zij kan best recepten schrijven. Dat heeft ze jaren voor menig magazine gedaan. Het is de enige reden dat ik dit boek nog twee sterren geef, hoewel er in het licht van de hyggehype dit najaar echt betere en informatievere boeken zijn verschenen over de Scandinavische keuken.

ISBN: 9789048838639

Prijs: €24,99