*** Eenpanskalender – Anya van de Wetering, Marie-Claire Lambalk, Esther van der Heijden, René Kramers en Anne-Fleur Sanders (en nog 360 anderen)

eenpanskalender

Deze week bestaat De Kookboekhandel 40 jaar. Het zal het eerste jubileum zijn waarbij de vorige eigenaren, Titia Bodon en Johannes van Dam, niet meer in leven zijn. We kunnen het dus niet samen met hen vieren. Vijf jaar geleden hebben Titia en Johannes samen nog een dag in de winkel kookboeken verkocht om de feestvreugde te verhogen. Het was een memorabele dag.

Ook vijf jaar geleden maakte Anya van de Wetering een feestetalage, en dat doet ze dit jaar weer. Van de Wetering is styliste met een grote voorliefde voor culinaire zaken. Alweer jaren geleden bedacht ze de Soepkalender. Daarvoor vroeg ze vrienden en familie naar hun favoriete soeprecept. Deze werden gebundeld in een kalender, voorzien van vrolijke illustraties, en zo hadden we voor elke dag van het jaar een soep.

Na de soepen volgde de Toet- en Taartkalender en de Borrelhapjeskalender. En nu is de Eénpanskalender verschenen.

Een enorme ratjetoe van gerechten. Zo krijgen we bijvoorbeeld deze week de volgende gerechten voorgeschoteld: paddestoelenragout van Allard, zuurkoolschotel van Ilse, spinaziecurry van Jessica, sushibowl van Wendy en de gehaktballetjes van Corrie. Bij het ene gerecht staat een tekening, bij een ander een foto van de ingrediënten en bij het volgende een combinatie van beide. Alle recepten hebben een toegepast kunstwerkje gekregen als aanvulling.

De recepten komen van 365 mensen en ze zijn alle behoorlijk simpel van aard. Er zitten heel wat recepten bij waaraan je kunt zien dat het inderdaad gewoon op een doordeweekse dag even snel wordt klaargemaakt. Geen ingewikkelde ingrediënten en geen ingewikkelde ellenlange verhalen over wat je allemaal in de keuken moet gaan presteren.

Als eerste kijk je bij een dergelijke kalender altijd naar wat er op jouw verjaardag op het menu staat. Bij mij is dat een stamppot van Herman, waarin vloeibare braadboter wordt gebruikt. Die heb ik nog nooit gebruikt, dus dit recept moet ik of naar mijn eigen hand zetten, of helemaal niet maken. Maar er staat natuurlijk ook voor mij genoeg in wat ik dan wel weer blief. Gewoon een andere dag eruitpikken: in de buurt van mijn verjaardag staat de grove gazpacho van James, die spreekt mij meer aan.

Een vrolijk boekje, dat in deze cadeaumaand en rondom de feestelijkheden in mijn winkel goed van pas komt.

ISBN: 9789081091701

Prijs: €20,-