***** Home Sweet Home & Home Sweet Home XMAS – Yvette van Boven

Bij hoge uitzondering breng ik vandaag twee boeken tegelijk onder de aandacht. De twee boeken die afgelopen maand verschenen van Yvette van Bovenen haar man Oof Verschuren.

Van Boven leerde ik kennen tijdens De Kunsthal Kookt in 2010. De Kunsthal Kookt is de moeder der culinaire evenementen. Het was om het jaar in Rotterdam en altijd vier dagen feest. Van Boven vond het een enorme eer dat ze haar eerste boek Home made mocht presenteren in mijn stand. Ze kwam binnen met haar armen vol spullen: eten, drinken, taartborden, schalen en slingers. Marie aan een riempje, die nestelde zich naast mijn hondje dat ook altijd (stiekem) meeging. Ze begon haar spullen uit te laden en liet ons wat hapjes proeven die ze gemaakt had. “Met deze vrouw zou ik kunnen trouwen,” fluisterde mijn echtgenoot in mijn oor. Toen kwam Oof binnen, en nu, zeven jaar later, is het gevoel dat ik toen kreeg alleen maar versterkt. Het echtpaar Van Boven/Verschuren tilt elkaar op in deze wereld.

Los van alle televisieoptredens, wekelijkse bijdrage aan de Volkskrant, haar column in Libelle enzovoort, schreef, tekende en fotografeerde het echtpaar afgelopen jaar maar liefst twee kookboeken. Een die handelt over de roots van Yvette die in Ierland liggen en een met kerstgerechten. Beide boeken benaderen de perfectie. Ik voelde in een keer liefde voor de Ierse keuken waar ik eigenlijk tot nog toe niet warm voor liep. En, misschien nog meer bijzonder, ik kreeg zin in de kerstdagen. De cover van het kerstboek is er een om in te lijsten.

De gerechten in beide boeken zijn afwisselend, goed te doen, creatief en in helder taalgebruik opgeschreven. Beide boeken zijn gesierd met twee leeslinten, de kenmerkende tekeningen van Yvette en foto’s van de gerechten en landschappen die oogverblindend mooi zijn. De balans tussen groente-, vlees- en visgerechten is helemaal in orde en natuurlijk is er ook weer genoeg zoets te bakken. Drankjes erbij, je eigen provisiekast vullen met onder andere ziltzout, Guinnessmayo en mierikswortelmosterd, er komt maar geen eind aan de pret.

De boeken nodigen uit om alles uit je handen te laten vallen en de keuken in te gaan om daar de eerstkomende twee weken niet meer uit te komen. Het is de ware liefde, voor eten, voor verbondenheid, voor genieten, voor schoonheid en voor elkaar.

ISBN: 9789059567542 & 9789059567931

Prijs: beide €29,95