***** Mari Plukt de Dag – Mari Maris

mari plukt de dag

Aanstaande zaterdag begint de Kookboeken7daagse, de boekenweek voor het kookboek. Iedereen die tussen 10 en 19 november een kookboek koopt bij de boekhandel krijgt het boekje Smaakmakers cadeau. Daarin vertellen 7 bekende Nederlandse kookboekenauteurs welk kookboek hen ooit in het bijzonder geïnspireerd heeft. Ook geven ze een recept prijs uit dat boek. Onder anderen Yvette van Boven, Onno Kleyn en Rens Kroes verleenden hun medewerking aan het geschenk. Was je van plan toch al een kookboek te gaan kopen, doe dat dan in deze week. Was je nog niet van plan om een kookboek te gaan kopen, overweeg dan zeer serieus om het nieuwe boek van Mari Maris aan te schaffen.

Maris kennen we van de Groentebijbel, het groenteboek waarvan inmiddels tienduizenden over de toonbank zijn gegaan en niet zonder reden. Maris doet voor ons land wat Yotam Ottolenghi voor de wereld doet. Ze brengt het eten van groenten binnen handbereik. Ottolenghi krijgt volgende week vanwege zijn baanbrekende werk op dit gebied de Johannes van Damprijs uitgereikt in de aula van de Universiteit van Amsterdam.

Het boek van Maris telt liefst 848 pagina’s. Het geeft behalve 607 recepten ook 1001 tips over het zelf telen van groenten, het bewaren ervan en het onderhouden van een groentetuin. Alles wat in haar opkwam in één groentejaar tijd heeft ze opgeschreven.

Daar moet dan wel even bij vermeld worden dat Maris, hoewel diep van binnen Amsterdams, al jaren in het noorden van Frankrijk woont. Daar runt ze behalve een fantastische groentetuin ook een bed & breakfast en zogeheten table d’hôte, samen met haar man Bart en kat Pierre.

Het boek beschrijft elke dag van het jaar. Per dag in elk geval een recept. Daarbij anekdotes over het leven op het Franse platteland, wat te doen in de tuin en tussendoor overal tips over handigheidjes voor in de keuken of de tuin.

Het is een vegetarisch kookboek, zonder dat je ook maar een moment denkt dat je een vegetarisch kookboek in handen hebt. Bij Maris is het niet meer dan heel normaal dat er geen vlees op tafel komt. Ze plukt het hele jaar door om haar heen wat die avond klaargemaakt gaat worden. Nou is dat in de stad natuurlijk net iets minder eenvoudig, maar ook daar is aan gedacht. De recepten zijn ook zonder eigen tuin prima te maken met spul dat je bij de groenteman kunt kopen. Mocht het echt ingewikkeld zijn, dan geeft Maris vervangende ingrediënten waar je eenvoudiger aan kunt komen.

Het is een kook- en leesboek in een. Maris kan schrijven; niet alleen recepten, maar ook verhalen. Het is 848 pagina’s lang genieten!

ISBN: 9789048838875

Prijs: €45,-