Appel – Christophe Adam

appel

Fuji, Pink Lady, Api en Rambour, allemaal namen van appelsoorten die tot de verbeelding spreken. De Elstar, Golden Delicious en Schone van Boskoop zien we wel in de schappen liggen, maar er zijn ontelbaar veel meer appelrassen dan we in ons rondje op de markt tegenkomen. Ik heb een gedeelte van mijn jeugd doorgebracht op De Olmenhorst, een appel- en perenboerderij in Lisserbroek. Daar leerde ik als jong meisje al dat er niet alleen veel rassen bestaan, maar ook dat het verschil in de appelsoorten enorm is. De Jonagored werd mijn lievelings, minder gangbaar dan de Jonagold: it’s all in a name.

In het appelgroene boek Appel van de Franse patissier Christophe Adam lees ik dat de Jonagored de rode variant is van de Jonagold. De Jonagold is een kruising tussen de Golden en de Jonathan, wat weer een oud appelras is uit Noord-Amerika. Verder lees ik dat het oude appelras Calville de favoriete appel was van de Zonnekoning, ofwel Lodewijk XIV.

Aangezien het een vertaling uit het Frans betreft zijn ook de appelrassen die in dit boek gebruikt worden vooral Frans. Daar zitten natuurlijk ook wel enkele in Nederland gangbare rassen bij, maar er worden ook appels genoemd die wij hier nooit kunnen kopen.

Christophe Adam geeft recepten met appel in al zijn hoedanigheden. Ideaal voor mensen die zelf een of meer appelbomen in de tuin hebben staan, af en toe opgescheept zitten met kilo’s appels en uitgekeken zijn op appelmoes en appelpannenkoeken.

Dat creatief omspringen met de appel tot de fantastische resultaten kan leiden wordt meteen duidelijk. Zo is er een recept voor ‘bloemrijke appelgelei’, dat simpel is maar zo oogverblindend mooi dat het als dessert in een sterrenrestaurant niet zou misstaan. Originele ideeën zoals een tajine van appel, waaraan onder andere kardemom, steranijs en vijgen worden toegevoegd; een knalgroene heldere ‘kaviaar’ van appel en een pizza met appel en gezouten karamel. Het is allemaal even prachtig en aanlokkelijk in beeld gebracht en de receptuur is ook niet erg ingewikkeld.

Appelbollen, appelbroodjes, appelchips en appeltaarten komen vanzelfsprekend ook allemaal aan bod, onder meer het appeltaartrecept van de beroemde Franse patisseriezaak Fauchon en een prachtige appeltaart van Cedric Grolet, momenteel een van de meest inspirerende patissiers van Frankrijk.

Hoewel appels natuurlijk pas weer in het najaar vers van de boom komen, zijn ze bij ons wel het hele jaar door prima verkrijgbaar. De tijd is nu rijp voor een appelgrog met specerijen, goed als slaapmutsje en griepverjager.

Titel: Appel
Auteur: Christophe Adam
Uitgeverij: Veltman
ISBN: 9789048315208
Prijs: €20,-