Balls & Glory – Wim Ballieu

balls glory

We verplaatsten ons deze week even naar onze zuiderburen. En wel naar de Vlaamse slagerszoon Wim Ballieu. Ballieu, die dit jaar 36 jaar oud zal worden, heeft een behoorlijk imposante culinaire levensloop.

Hij groeide op in de slagerij van zijn ouders in Gent, de weekeinden bracht hij het liefst door op de boerderij van zijn grootouders in West-Vlaanderen. Zag hij daar op zondag een koe opgeladen worden op een vrachtauto, dan wist hij dat deze later in de week in stukken in de koelvitrine van de slagerij van zijn ouders zou liggen. Natuurlijk was hij voorbestemd om deze slagerij over te nemen maar hij besloot anders.

Omdat hij zoekende was, mocht hij van zijn moeder als tussenoplossing de catering gaan verzorgen op feesten en partijen, op voorwaarde dat hij ook elke dag een dagschotel zou verzorgen die zij in de slagerij konden verkopen.

Ballieu ging aan de slag en in no time verzorgde hij caterings in binnen- en buitenland. Het werd een chique traiteur met een zeer hippe uitstraling. Hij kon onder andere Louis Vuitton en Porsche tot zijn klantenkring rekenen.

Diners voor 300 euro per persoon op de meest uiteenlopende locaties. The sky was the limit. Toen was hij 29 en had hij er schoon genoeg van. Hij miste zijn roots. Verkocht het bedrijf en ging terug naar de basis, ‘My grandparents’ farm, in the urban jungle’.

Balls & Glory werd het, ofwel gehaktballen en wat daarbij hoort. Inmiddels zijn er vijf vestigingen waar je zijn ballen kunt eten, snacken of ophalen om mee naar huis te nemen.

Bij uitgeverij Kannibaal verscheen in oktober het boek over deze, inmiddels ook van televisieprogramma’s bekende, ballendraaier.

De formule van het boek is simpel. Op de eerste pagina’s staan de basisrecepten voor 7 gehaktballen. De ruim 200 pagina’s daarna geven variaties op deze recepten en behalve ballen ook de stamppotten (of stoempen, zoals de Belgen ze noemen) en salades die de ballen vergezellen.

Ballieu heeft duidelijk een creatieve geest. De recepten voor de vullingen van de ballen zijn simpel en maken elke bal weer echt anders. Ook aan vegetariërs is gedacht, die hebben de keuze uit zes vegaballen, waaronder een rodebonenbal met chili sin carne en koriander-limoenrijst. Het is een verrassend, mooi verzorgd en toegankelijk boek, waar we met onze brave Nederlandse gehaktbal veel van kunnen leren.

Een prachtige uitspraak in het boek van gastvrouw Kathleen: “Er is nog nooit een kok gevonden die kan koken naar alle monden.” Dit zou wat mij betreft in elk restaurant bij de ingang mogen hangen.

Titel: Balls & Glory
Auteur: Wim Ballieu
Uitgeverij: Kannibaal
ISBN: 9789492677181
Prijs: €29,50