Basisboek Korea – Caroline Hwang

korea

We gaan los, nog een paar dagen en onze olympische sporters mogen hun kunsten gaan vertonen en een gooi wagen naar de zo felbegeerde gouden, zilveren en bronzen plakken. Zuid-Korea is het land van de Winterspelen 2018 en dan vooral het district Peyongchang. Nou zal de werkende mens moeilijk live de verrichtingen kunnen volgen. Vanwege het tijdsverschil, het is er acht uur later dan bij ons, zal er vooral erg veel midden op de dag worden geschaatst. Vreemd genoeg zijn alle schaatswedstrijden in de avonduren gepland, dus dan is het bij ons precies lunchtijd.

Nou ken ik mensen die bij grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen en het EK en WK alleen maar gerechten eten uit het land waar het evenement plaatsvindt. Daar gaat een grondige voorbereiding aan vooraf. Er worden recepten uitgezocht en speciaalzaken bezocht om de juiste ingrediënten te bemachtigen. Het idee blijft grappig, want daardoor verdiep je je in die periode in culinaire gewoonten die je anders nooit in die mate zouden interesseren.

En dan zijn we met Korea helemaal niet slecht af. Bovendien verscheen ook nog een nieuw deel in een serie landenboeken van uitgeverij Becht, ditmaal over Korea. Wat een mazzel.

De Koreaanse keuken is niet echt ingewikkeld. Wat Koreanen vrij veel doen is één dag in het weekeinde koken en daar dan de hele week van eten. Er staan bij elke maaltijd wel diverse gerechtjes op tafel, maar het meeste is dan al veel eerder klaargemaakt. Kimchi, in al zijn varianten, is daar een goed voorbeeld van. Deze gefermenteerde groentegerechten worden bij vrijwel elke maaltijd geserveerd. Veel gerechten worden uit een kom gegeten, dus de Koreaanse keuken leent zich prima voor eten op de bank voor de televisie.

Slordigheidje hier, slordigheidje daar: het boek is niet helemaal zoals het zou moeten zijn. 170 gram spam in stukjes van 4 cm wordt als ingrediënt voorgeschreven in het recept Budae Jjigae. Het gerecht is een overblijfsel van de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De Koreanen waren toen de armste bevolking ter wereld en overgeleverd aan de hulp die ze kregen. Spam is ingeblikt varkensvlees, bij ons bekend als Smac. Overigens adviseer ik noch spam, noch Smac te gebruiken. Het leven is beter zonder en Koreaanse gerechten die dat Amerikaanse tintje missen, zijn veel lekkerder. Dus sla dat recept maar over.

Titel: Basisboek Korea
Auteur: Caroline Hwang
Uitgeverij: Becht
ISBN: 9789023015512
Prijs: €30,-