Chateaukoken Voor Iedereen – Ilja Gort & Caroline D’Hollosy

chateaukoken

Allereerst de beste wensen voor iedereen. Dat het maar een mooi kookboekenjaar mag worden. Ik begin het jaar met aantonen hoe het in mijn ogen níet moet, en trap af met het kookboek dat Ilja Gort samen met zijn vriendin Caroline d’Hollosy heeft gemaakt. De vriendin wordt overigens in het boek consequent aangeduid als ‘minnares’.

Behalve dat hij een snor heeft, die mocht hij borsten hebben gehad meteen als beha dienst had kunnen doen, is Ilja Gort vooral ooit doorgebroken als bedenker van reclamemuziek. Daar was hij erg goed in; daarvoor geldt immers maar één regel en dat is: hoe irritanter het muziekje, hoe meer het blijft hangen en dat is wat ze willen in de wereld van de reclame. Ik weet niet hoe het u is vergaan met het deuntje van Duo Penotti, maar ik weet dat het dagen in mijn hoofd kon zitten. (Nooit een potje gekocht overigens.) Een Ilja Gortje dus.

Gort is vervolgens in Frankrijk wijnboer geworden en het is mij altijd een raadsel gebleven hoe vooral onze grootgrutter zijn La Tulipewijnen aan de man probeerde te brengen. Maar ook hierin bleek meneer Snor dus zeer verdienstelijk.

Gort is goed in het bespelen van de media, dat is een gave die maar weinigen in die mate beheersen en dat is verdomde knap. Schrijft hij een kookboek, dan zit hij opeens bij Pauw aan tafel te vertellen over dat boek. Er zijn commercials op de radio te horen en er hangen grote posters op billboards in de stad. Dat het een wonderlijk, slecht boek is doet dan totaal niet ter zake. Want wie een recept geeft van tabouleh en daarvoor een bakje tabouleh bij de supermarkt gaat halen, is toch wat eigenaardig bezig.

Gort heeft begrepen uit de media dat kookboeken met gezondheidsadviezen het goed doen, dus daar begint het boek mee. We mogen niet meer dan vijf frietjes eten, maar vervolgens, vele bladzijden later weliswaar, krijgen we wel het advies dat een kaasplank voor 6 personen minstens 10 kazen moet bevatten. Overigens krijgen we bij het recept voor gefrituurde spiering niet meer het advies om er maar vijf te eten.

Hoe groots en meeslepend het er ook aan toe zal gaan in chateau Gort, de voedselvoorziening vind ik wat karig. 1 grote paddo (zoals Gort dat noemt) in een salade voor 4 personen is niet echt ruim. Eekhoorntjesbrood kan best groot zijn, maar om het nou met z’n allen met 1 exemplaar te doen …. Het bakje tabouleh in een salade voor 8 personen is ook behoorlijk sober.

Het geheel geeft vooral een wat luie culinaire indruk. Als er maar een glaasje wijn bij de hand is, zijn de auteurs snel tevreden.

Titel

Chateaukoken

Auteurs

Ilja Gort & Caroline d’Hollosy

Uitgeverij

Slurp

ISBN

9789082701517

Prijs

€24,95