Oriental Streetfood – Julius Jaspers

oriental streetfood

Nog een paar dagen en de goedgevulde koelkast moet weer verwerkt worden tot een kerstmaaltijd waar de vonken vanaf spatten. Zalmzijdes in de marinade, kalkoenen gevuld en desserts waar de vlammen uit omhoog komen. Er is ook altijd veel stress rondom kerst. Je zou eens niet dagenlang in de keuken willen staan, je geen zorgen willen maken of je wel de juiste wijn bij het juiste gerecht hebt gekozen. Stop er dan gewoon een keer mee! Dat mag echt! Of ga eens voor een alternatief en maak Aziatische hapjes uit het boek Oriental streetfood.

Julius Jaspers is een culinair fenomeen, mogen we wel zeggen. Een korte opsomming van zaken waarmee hij zich zoal heeft beziggehouden: een keukenspullenwinkel, een brasserie, jurylid in televisieprogramma’s, kok in restaurants en kookboeken maken. Het is niet met alles even goed afgelopen, maar zijn kookboeken vinden over het algemeen gretig aftrek. En dat is terecht. Gelukkig kondigt Jaspers in het boek zelf al minstens twee nieuwe boeken aan. Een over pasta en risotto, omdat hij zo ontzettend dol is op noedels en rijst, en een boek alleen over Japanse noedelgerechten.

Wat het grote publiek dan weer niet weet is, dat Jaspers al in 1998 samen met familie en vrienden een opvanghuis in Ho Chi Minhstad heeft opgezet waar Vietnamese meisjes opgevangen worden die geen thuis hebben. Het resulteerde in de stichting K.I.D.S., die inmiddels vijf van dergelijke opvanghuizen beheert. Op de site kidsinvietnam.org is hier alles over te lezen. Misschien een mooie gedachte om tijdens de kerstdagen deze site eens te bezoeken en, wie weet, een donatie te doen.

Maar dit terzijde. Het streetfoodboek staat vol met Aziatische hapjes, die erg appetijtelijk zijn gefotografeerd door Dennis Brandsma. Buns, dimsum, salades, soep, noedels, curry’s, allemaal zaken die in Azië doorgaans op straat worden gegeten. Daardoor is de bereiding over het algemeen vrij simpel, hoewel hier en daar ingrediënten worden gebruikt waarvoor je toch echt naar een goede toko moet. Zo nu en dan geeft Jaspers een vervangend ingrediënt, als hij denkt dat het echt zorgelijk wordt om er aan te komen. Ik kijk nu al uit naar een kerstdiner met Koreaanse auberginesalade, soja-eend uit Sjanghai, kokkels met knoflook-oestersaus en tempura van groente. Alleen de Aziatische desserts bekoren me eigenlijk nooit. Dat is niet hun sterkste kant.

Weet u wat ook zo fijn is van die Aziatische gerechten? Daar hoeft geen wijn bij, bier of thee mogen ook. Scheelt ook weer kopzorgen. Fijne kerst allemaal.

Titel: Oriental streetfood
Auteur: Julius Jaspers
Uitgeverij: Carrera
ISBN: 9789048839032
Prijs: €30,-