Recepten uit Wenen – Antonia Kögl

wenen

Het is weer de favoriete periode van het jaar om de lange latten onder te binden. Het overgrote deel van de wintersportliefhebbers gaat naar Oostenrijk, daar schijnt de après-ski het beste te zijn en de bergen zijn er minstens even hoog als in de andere delen van de Alpen. Daarbij wordt er Duits gesproken, wat voor Nederlanders toch net weer wat eenvoudiger te begrijpen is dan Frans of Italiaans.

Mijn reisbestemming wordt altijd sterk bepaald door de keuken van het land. Mijn voorkeur voor Italiaans en Frans eten zou me dus al snel naar de bergen in deze landen voeren. Maar gek genoeg bespeur ik een kleine verandering bij mezelf: de Duitse en Oostenrijkse keuken trekt me opeens veel meer dan in jongere jaren.

Bij uitgeverij Good Cook verscheen vorige week het boek Recepten uit Wenen. Dat is vrij bijzonder; in mijn zeer lange kookboekenloopbaan ben ik slechts twee keer eerder een Nederlandstalig boek over de keuken van Oostenrijk tegengekomen. In het eerste gedeelte staan Oostenrijkse klassiekers. De verwerkte ingrediënten zijn zeer bekend, maar er worden heel andere gerechten mee gemaakt dan wij gewend zijn.

Natuurlijk staan klassiekers als Wiener schnitzel en Sachertaart in het boek. Maar het zijn juist alle knödels, spätzles en strudels in zowel hartige als zoete varianten die mij aanspreken. Jammer is dat niet bij elk recept een kleine inleiding staat over de oorsprong of achtergrond. Als je bijvoorbeeld niet weet waar het woord Semmel (broodje) voor staat, wordt ook een Semmelknödel meteen onbekend terrein.

In het tweede gedeelte van het boek staan recepten van de momenteel betere restaurants in Wenen. Daar heb ik dan weer minder mee. Dan krijgen we opeens het recept van shakshuka (jawel, daar zijn we weer) en een poké bowl met forel. Hoewel er bijvoorbeeld ook het recept voor een visleverknödel met schelvislever bij staat, die ik wel weer het proberen waard vind.

De afdeling zoet en gebak komt er wat karig af in het boek, terwijl Wenen daar toch echt beroemd om is. Het recept van gefrituurde champignons met remouladesaus staat er wel in, en tsja, dat maakte mijn moeder altijd.

Ik reis binnenkort af naar Oostenrijk; onze zoon is daar snowboardleraar en leeft dus al weer maanden op schnitzels en pizza. Ik ga de andere Oostenrijkse klassiekers voor hem koken.

Titel: Recepten uit Wenen
Auteur: Antonia Kögl
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461431820
Prijs: €24,95