Selemat Makan – Wouter F.P.H. Rademakers

selemat makan

Kookboeken over de Indonesische keuken zijn schaars. Indisch eten is kennelijk al jaren niet meer in de mode. Vreemd! Naar mijn bescheiden mening behoort de Indische keuken nog steeds tot een van de smakelijkste die er zijn en ook heb ik het idee dat een jonge garde lustig Aziatisch aan het koken is, waarvoor de Indische keuken vaak als basis dient. Als er één gerecht furore heeft gemaakt in de overvloed aan hippe happen, is het toch wel het patatje rendang van de mannen/vrouwen van Hot mama hot!

Kookboeken over de Indische keuken zijn over het algemeen al decennia geleden verschenen. Beb Vuyk, Lonny Gerungan en Ciska Cress, allemaal boeken waar zowel mijn moeder als mijn kinderen Indisch uit leerden koken, dus daar doen we het al drie generaties mee.

Maar nu is er dan een nieuw Indisch kookboek verschenen, met als titel Selamat makan, ofwel smakelijk eten. De ondertitel ‘900 ‘blauwe hap’ recepten uit de kombuis van de Koninklijke Marine’ spreekt meer tot de verbeelding.

Wouter F.P.H. Rademakers wordt dit jaar 74. Zijn werkzame leven diende hij bij de Koninklijke Marine. Hij liep daar een grote voorliefde op voor de Indische gerechten die hij voorgeschoteld kreeg en besloot dat het tijd werd om zijn kennis hierover op papier te zetten. 900 recepten maar liefst werden het. Kort en bondig, geen fotootje, geen tekening, geen vrolijke noot, alleen recepten. Bij het overgrote deel staan slechts een paar regels om de bereiding te duiden, maar voorin het boek is er wel een uitgebreide lijst met uitleg van de gebruikte ingrediënten. Het geheel is een welhaast militaire operatie, die we met recht de Operatie Blauwe hap kunnen noemen.

De ‘blauwe hap’, vreemd genoeg kan ik nergens in het boek terugvinden waar deze benaming vandaan komt. Het gaat hierbij niet, zoals weleens wordt gedacht, om de huidskleur van Indische mensen, die is toch ook moeilijk blauw te noemen. Mij is verteld dat de militairen die in Indonesië dienden, blauwe pakken droegen. De kleurstof die in de stof was verwerkt gaf nogal af, waardoor de militairen vaak een blauwe huid kregen.

Bij de marine wordt over het algemeen op een vaste dag, meestal woensdag hoor ik, Indisch gegeten. Daarbij wordt nog steeds de term blauwe hap gebruikt. Pin me er niet op vast, mijn militaire kennis is niet zo groot, maar deze uitleg van de blauwe hap sprak mij zeer aan. Aanmonsteren geblazen voor Operatie Blauwe hap!

Titel: Selamat Makan, 900 ‘blauwe hap’ recepten uit de kombuis van de Koninklijke Marine
Auteur: Wouter F.P.H. Rademakers
Uitgeverij: Edicola
ISBN: 9789492500663
Prijs: €25