Simpel! – Stephane Reynaud

simpel stephane reynaud

In september 2015 verscheen in Frankrijk het kookboek: Simplissime – Le livre de cuisine le + facile du monde. Oftewel, vrij vertaald, het allermakkelijkste kookboek van de wereld. Het boek heeft per recept afbeeldingen van de ingrediënten, een paar regels tekst en een foto van het eindresultaat – allemaal zo simpel dat eigenlijk alle sjeu eruit is verdwenen. Miljoenen exemplaren gingen ervan over de toonbank. Het werd in vele talen vertaald en de auteur, Jean-François Mallet, lachte zich de ballen uit de broek.

De Franse kok en slagerszoon Stéphane Reynaud kennen we van eerdere vrolijke kookboeken, waaronder het boek À propos bistro. Zijn boeken zijn altijd rijkelijk gevuld met lollige tekeningetjes, leuke recepten en fijne foto’s. Ze werden echt niet slecht verkocht, maar miljoenen zijn er niet van over de toonbank gegaan. Dus heeft Reynaud gedacht: als ik nou eens een boek à la Mallet maak, dan breek ik al mijn eigen verkooprecords. En zo verscheen een jaar geleden het boek Un couteau, un plat, une cocotte, dat nu in het Nederlands is uitgekomen met als titel: Simpel! Eenpansrecepten voor iedereen die denkt dat koken moeilijk is.

Het boek heeft dezelfde uitstraling als het boek van Mallet. Geen afbeeldingen van de ingrediënten, maar wel een ruim opgezette korte lijst met ingrediënten en voor de uitleg van het recept een lettertype dat geschikt is voor de slechtzienden onder ons. Bij de bereidingstijden staat de tijd van bereiden en de tijd van voorbereiden, die vaak de 15 minuten niet overstijgt.

Nou zijn de recepten van Reynaud zeker wel iets spannender dan die van Mallet, maar ik vind de stijl van dit boek zo niet des Reynauds, dat ik er maar niet aan kan wennen. Het boek speelt te veel in op wat men denkt dat de huidige trend is.

Er staan ook nogal wat slordigheden in het boek. Bij het recept voor taco’s met varkensvlees staan nergens taco’s en bij het recept voor hummus wordt geen tahin gebruikt. Nu is hummus inmiddels zo’n uitgemolken recept dat ik deze slordigheid tegenwoordig wel vaker tegenkom, maar hummus zonder tahin is geen hummus. Een vlamvaste ovenschaal? Is dat een ovenschaal voor in een houtgestookte pizzaoven? En een bankethammetje is een term uit de tijd dat banketbakkers nog met ham in de weer waren, dat is inmiddels ruim vijftig jaar geleden. Tegenwoordig noemen we dit achterham.

Zo is er teleurstelling op verschillende gronden, terwijl ik me toch erg had verheugd op het nieuwe boek van deze Franse vrolijkerd.

 

Titel: Simpel!
Auteur: Stéphane Reynaud
Uitgeverij: Fontaine
ISBN: 9789059567573
Prijs: €24,95