Soepbijbel – Heleen Timmermans

soepbijbel

Het heeft de chefs d’équipe van deze krant behaagd om het sterrensysteem bij (de meeste) recensies af te schaffen. Persoonlijk vind ik dat zeer prettig; het was vaak een beetje worstelen met de sterrenverdeling. Halve sterren waren er niet bij en soms was een boek inhoudelijk wel vijf sterren waard, maar de uitvoering bij lange na niet. Dan werd het een beetje schipperen.

Voor de lezer zal het wel even wennen zijn. Nu moet je echt zo’n heel stukje lezen om wijzer te worden en het kaf van het koren te scheiden. Maar voor de recensent is het ook wennen: wetend dat iedereen opeens alles ‘zorgvuldig’ leest, zal zijn/haar woordkeuze er meer toe doen.

We zitten momenteel in een kookboekluwe maand. Er verschijnt niet zo veel aan het begin van het nieuwe jaar; een mooi moment om boeken die het afgelopen jaar niet aan bod zijn gekomen, alsnog even onder de aandacht te brengen.

De Soepbijbel verscheen al in oktober; een nieuw deel in de serie culinaire bijbels die ik hier al vaker besproken heb. Voor de soepeditie heeft uitgeverij Carrera een Belgische dame gevraagd haar recepten op schrift te zetten.

Heleen Timmermans opende in 2005 de deuren van soepbar Zuppa in het Belgische Hasselt. Vanaf het begin waren de Hasselaars enthousiast en haar clientèle groeide gestaag. We hebben al vaker kunnen vaststellen dat mensen die een opleiding hebben genoten in de kunstensector het vaak goed doen in de culinaire wereld. Zo ook Timmermans. Haar soepbar werd tot twee keer toe uitgeroepen tot de beste van Vlaanderen. Geen idee hoeveel soepbarren Vlaanderen telt, maar het staat in elk geval mooi op haar cv.

Meer dan 130 soeprecepten staan er in deze bijbel. Natuurlijk de klassiekers als gazpacho, bouillabaisse, kippensoep en tomatensoep, maar ook heel spannende soepen. Een wortel-abrikozensoep met lavendel, gember en honing-geitenkaas bijvoorbeeld of de venkelsoep met vanille en chili mogen toch wel buitenissig worden genoemd.

Het boek begint met basisrecepten. Diverse bouillons, kruidenmengsels en de roux om meer gebonden soepen te maken. Het laatste gedeelte van het boek geeft recepten om de soepmaaltijd op te leuken.

Eigenlijk is elke dag wel een soepdag, maar zeker in de wintermaanden is toch niks zo fijn als een pan soep binnen handbereik waar je gedurende de dag af en toe eens een lekker kommetje uit kunt scheppen.

Titel

Soepbijbel

Auteur

Heleen Timmermans

Uitgeverij

Carrera

ISBN

9789048839834

Prijs

€30,-