Voer voor vrienden – Eva Posthuma de Boer

voer voor vrienden

Een aantal jaren verzorgde Eva Posthuma de Boer om de week een culinaire column met recept in Het Parool. Een van de vele carrièrestappen in haar leven; zo was ze onder meer theaterproducente, werkte ze bij circus Elleboog, ontwikkelde ze de literaire quiz Pulp & Fictie voor De Parade en is ze schrijfster.

Maar de liefde voor koken en eten zit in je of niet en aangezien die er bij Eva wel in zit, schreef ze een kookboek met daarin door haar beproefde menu’s voor elk jaargetijde. Zo’n menuboek voorziet in een grote behoefte. Een compleet menu bedenken kan voor nogal wat hoofdbrekens zorgen en met de kerstdagen in zicht zal menigeen weer aan het puzzelen slaan om het juiste voorgerecht bij het juiste hoofdgerecht te bedenken. En dan ook nog een dessert om de maaltijd compleet te maken, en dat alles zo uitgebalanceerd, dat we niet na afloop urenlang onderuitgezakt onze magen weer een beetje tot rust moeten laten komen.

Posthuma de Boer heeft erover nagedacht, de menu’s uitgeprobeerd op vriend en vijand en ze opgeschreven. Wijnadviezen van Harold Hamersma erbij, de avond kan niet meer stuk.

De recepten in het boek zijn voor 6 personen. Per seizoen staan er 4 complete menu’s in het boek, waarvan 1 vegetarisch. Het winterse vegetarische menu bestaat uit: borrelhapje: truffeltapenade op toast, vooraf: preisoep met kaasstengels, hoofd: ratatouille met gebakken ei, daarbij stokbrood met kruidenboter en als dessert: salty-caramel-macadamia cheesecake. Door het wijnadvies hoeven we ook niet bij de slijter te twijfelen wat er gedronken gaat worden, en daarbij wordt bij elk menu een planning gegeven, zodat de gastheer/-vrouw ook optimaal van het diner kan genieten.

Door het boek heen staat hier en daar een column die met eten te maken heeft; onder anderen haar Jordanese oma Anna en de Italiaanse Nonna Vittoria passeren de revue.

De styliste heeft haar werk goed gedaan: vrolijke, vooral Franse, serviezen sieren de gerechten, mooie pannen waarin het eten wordt klaargemaakt en tot mijn grote vreugde niet hier en daar stijlvol neergelegde krummels naast de borden.

Het menuboek voor zorgeloze etentjes is de ondertitel van het boek. Voor iedereen die zich daar, al dan niet terecht, zorgen over maakt, kan deze vrees nu weggenomen worden. Het is de tijd van leven, boeken over etentjes en wat te eten met feesten vormen het thema van dit najaar. Fijn om te merken dat deze de gezondheidswaanboeken nu weer overschaduwen.

Koken en eten is immers behalve een dagelijks terugkerende bezigheid vooral ook een fijne bezigheid.