TLV – Jigal Krant

TLV

Vanaf nu adviseer ik iedereen die een nieuw kookboek maakt, dit te promoten door mensen thuis uit te nodigen om een hapje te komen eten.

Ik had de eer uitgenodigd te worden door Jigal Krant, die het aandurfde om in zijn keuken in Amsterdam-Zuid te koken voor onder anderen mij, Yvette van Boven en Janny van der Heijden om zijn boek TLV – Recepten en verhalen uit Tel Aviv proefondervindelijk onder onze aandacht te brengen. Twaalf man/vrouw zaten om zijn tafel, het oude hondje van de familie Krant schuifelde wat rond, de speelse teckel van Janny zat voornamelijk op schoot en met het aperitief, een cocktail met arak, achter de kiezen konden we aan tafel.

Wat volgde was een culinair festijn zonder weerga. De disgenoten, allemaal lieden die regelmatig professioneel buiten de deur eten, waren unaniem lovend over de gerechten die ze voorgeschoteld kregen.

Een twee uur lang in de oven geroosterde biet met crème fraîche en verse mierikswortel was het eerste gerecht, een van de allerlekkerste bietengerechten die ik ooit proefde. Daarna volgde een geroosterde aubergine met appel, hazelnoten en silan (‘geen wasverzachter maar Israëlische dadelmelasse’ staat in de beschrijving voorin Krants boek TLV). Gevolgd door een vistabouleh met een crème van gekaramelliseerde ui. Dit gerecht was zo onbeschrijfelijk lekker, beter dan ik lang buiten de deur heb gegeten. Er volgde nog een vleesgerechtje en tot slot kwam het toetje op tafel. Malabi, een romige melkpudding, op smaak gebracht met ietsepietsie rozenwater, pistachenoten en kokos. Heaven on earth!

De loftrompet zo noemen we dat, ik kan door blijven tetteren maar dat zou schaamteloos worden.

Jigal Krant is een rare snuiter. Hij is journalist en regelmatig met een microfoon in de hand te zien als verslaggever voor BNR. Hij maakte het televisieprogramma De koosjere hamvraag, verreweg de leukste titel voor een culinair programma, hij kan schrijven en houdt van koken. Je kunt een hele verhandeling van hem krijgen over de schrijfwijze van producten, maar je kunt niet van hem winnen. Dus worden schmaltz, sumak en tahina bij Krant: sjmalts, soemak en techina. I rest my case.

Doordat in Tel Aviv vooral koosjer wordt gekookt staan er in verhouding veel vegetarische en veganistische gerechten in het boek. Daar kan immers niemand mee de fout in gaan.

De recepten in TLV zijn geschikt voor de Ottolenghi-liefhebbers onder ons. Met dien verstande dat de receptuur echt veel simpeler is dan die van Ottolenghi, maar ondertussen wel verfijnder.

ISBN 9789038803548

Prijs €30