Zes Seizoenen – Joshua McFadden

zes seizoenen

Er is heibel bij de IACP. Nee niet de International Association of Chiefs of Police, maar de International Association of Culinary Professionals, een Amerikaanse club die wereldwijd veel invloed heeft. We hebben ook een Nederlandse afdeling van de IACP, waar onder anderen de culinaire influencers Anneke Ammerlaan, Nadia Zerouali en Carin Leenderts-de Vries deel van uitmaken.

De IACP doet elk jaar een kookboekverkiezing. Afgelopen week werd de winnaar bekend en dat was het boek Six seasons, a new way with vegetables, waarvan nu ook een Nederlandse vertaling is. Wat bleek: een van de juryleden van de verkiezing is mede-auteur van het boek. Niet de hoofdschrijver dus, maar ze heeft er wel het een en ander aan gedaan. Tja, dat kan dus niet.

Er is een hele discussie losgebarsten bij de club, omdat een deel van mening is dat het toch echt het beste kookboek van het afgelopen jaar is en het dus echt moest winnen. Deze groep heeft gedeeltelijk gelijk gekregen. Het boek heeft nu officieel niet gewonnen, maar er is ook geen ander boek tot winnaar uitgeroepen. Zielig voor hoofdauteur Joshua McFadden en zielig voor de uitgever, die waarschijnlijk al opdracht had gegeven voor een herdruk in een enorme oplage.

Dat het boek in eerste instantie had gewonnen, snap ik helemaal. Het is namelijk een geweldig boek, dat helemaal in deze tijd past. Groenten in de hoofdrol, maar niet helemaal vegetarisch; seizoensgebonden, met de kanttekening dat er twee seizoenen zijn toegevoegd die we tot nog toe niet kenden. McFadden heeft de zomer in drie stukken geknipt: de vroege zomer, de midzomer en de nazomer. Dit omdat er in deze periode in de groentetuin zoveel gebeurt dat het in zijn ogen drie verschillende periodes zijn. De herfst, winter en lente zijn wel zichzelf gebleven.

McFadden is een kok die als credo heeft: hoe ik door vies te worden een betere kok werd. Dat slaat op het feit dat hij zich op een gegeven moment van de keuken naar de tuin heeft verplaatst. Door de groenten zelf te verbouwen leerde hij zoveel meer over de producten dat hij het zelf de beste leerschool ooit vond.

De recepten in het boek staan behalve op seizoen ook gerangschikt op product. Ze zijn niet allemaal vegetarisch, maar als er vlees of vis in verwerkt wordt, is dat ondergeschikt aan de overige ingrediënten. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik krijg momenteel maar geen genoeg van groentenkookboeken. Een bron van inspiratie voor de dagelijkse maaltijd waarin groenten de hoofdrol spelen. De kou zal nu toch echt wel wegblijven; we kunnen weer beginnen met zaaien!