Limonade – The Holy Kauw Company

limonade

Het nieuws sloeg in als een bom afgelopen week. Zelfs één glas alcoholische drank zou slecht zijn voor onze gezondheid. Paniek bij velen, want de kwaliteit van een leven zonder alcohol is voor menigeen onbestaanbaar. Wat moeten we nu, het wordt net weer zomer en het biertje of glas witte wijn aan het eind van de middag is toch de welverdiende afsluiting van een werkdag.

Op het moment dat ik las dat elk glas alcohol je leven een half uur korter zou maken, was de geloofwaardigheid voor mij in één keer verdwenen. Ik ken mensen die volgens deze theorie dan nooit voorbij de puberteit zouden zijn gekomen. Ze zijn inmiddels echter van middelbare leeftijd.

Desalniettemin behoor ik tot het gedeelte van de mensheid dat vindt dat er te veel wordt gedronken. Ik heb makkelijk praten, ik ben geen drinker. Het allerliefst drink ik Amsterdams leidingwater, het enige dat ik ook echt mis als ik in het buitenland ben. Let wel, ik ben geen geheelonthouder, ik drink af en toe echt wel – maar nooit meer dan een glas of twee, drie en ik kan ook makkelijk een paar weken helemaal zonder alcohol.

Maar wat drink je dan? Koffie, thee, limonade, het bekende riedeltje dat vroeger nog in de bioscoop rondgetoeterd werd. Limonadesiropen die in de winkel te koop zijn worden over het algemeen heel erg zoet gemaakt. En we weten inmiddels dat suiker niet zo goed voor ons is, dus heeft de industrie er wat op gevonden, namelijk ‘natuurlijke’ zoetmiddelen, zoals stevia. Nou vind ik stevia erg vies smaken, dat wil ik echt niet in mijn glas.

Het beste alternatief is om zelf siroop te maken, dan weet je precies wat er in je glas komt en je kunt helemaal zelf bepalen hoeveel en welke zoetigheid eraan wordt toegevoegd. Het boekje Limonade dat onlangs verscheen geeft ruim 50 recepten voor drankjes om zelf te maken. Alcoholvrije drankjes voor volwassenen is de ondertitel; waarom ze niet ook geschikt zouden zijn voor kinderen is mij een raadsel.

Ze hebben in de receptuur hier en daar hun best gedaan om variaties te verzinnen op bekende alcoholhoudende drankjes. Zo geven ze een variant op Baileys door kokosroom, chocolade en jeneverbessen te mengen en voor de mojitodrinkers is er een cocktail van onder andere komkommer, munt en limoensap.

Er staan ook wat gewonere siropen in het boekje, zoals een van watermeloen en citroensap. Voor de foto zetten ze er een cocktailprikker in met een olijf eraan, maar dat kan natuurlijk achterwege blijven.

ISBN 9789463140423

Prijs €17,-