Made At Home – Giorgio Locatelli

made at home

Giorgio Locatelli was in Amsterdam om zijn nieuwe boek te promoten. Tijdens een lunch bij restaurant Roberto’s in het Hilton Hotel werden we samen op de foto gezet. Op die foto lijkt het alsof we een behoorlijk intiem momentje hadden. Schijn bedriegt.

‘Hij wilde een boek maken voor de mensen van wie hij houdt.’ Mooie uitspraak over een man die al een aantal wereldwijd goedlopende kookboeken heeft geschreven. Een boek voor de mensen van wie hij houdt, zijn familie, zijn vrienden – gewoon de mensen die hij thuis te eten geeft en niet in een van zijn restaurants. Locatelli kookt veel thuis, dat begon ooit toen bleek dat zijn dochter last had van allerlei allergieën. “Dan ga je niet meer zomaar ergens met haar eten. We kookten zelf, zodat we wisten dat ze geen ingrediënten binnen zou krijgen die haar last zouden bezorgen.”

Zijn kinderen zijn inmiddels volwassen, maar eigenlijk vindt hij het steeds belangrijker om thuis te koken. De overmaat aan zout en suiker die in kant-en-klaarproducten zit, neemt in zijn visie schrikbarende vormen aan. Tel daarbij op dat niet zelf koken in deze wereld leidt tot enorme verspilling, dus we moeten terug naar de essentie van zelf koken, aldus Locatelli. We moeten weer verse ingrediënten kopen, ze op een eenvoudige manier bereiden en ervan genieten met familie en vrienden. Blijft er eten over, verwerk dit dan tot een volgende maaltijd en stop met het weggooien van eten. Dat hij wel met grote regelmaat vanuit zijn woonplaats Londen heen en weer vliegt naar zijn buitenhuis in Puglia in Zuid-Italië, wordt verder niet genoemd.

Vrij opmerkelijk als je het boek van Locatelli openslaat, is de typografie. De grootte van de letters maakt het gebruik van een leesbril in de keuken overbodig. De receptuur wordt steeds ingeleid met een uitgebreid verhaal en daarna een duidelijke beschrijving. De ingrediënten worden in de kantlijn weergegeven, zodat alles in één oogopslag duidelijk is.

De recepten zijn inderdaad allemaal zeer geschikt om thuis in de keuken te maken, hoewel er ook wel een paar ‘zondagse’ recepten in staan die vrij bewerkelijk zijn. Het grootste compliment voor Locatelli is het als iemand hem vertelt zijn recept te hebben aangepast: “Dan weet je dat ze het serieus nemen en naar hun eigen hand hebben gezet.”

Schrijven kan hij en dat is waarom zijn boeken wereldwijd altijd weer een succes worden.

ISBN: 9789059568341

Prijs: €30