Downtime – Nadine Levy Redzepi

downtimeOndertitel van dit boek zou kunnen zijn: ‘de vrouw van…’ Dit staat overigens niet op de cover, want daar staat keurig: ‘Heerlijkheden voor aan de keukentafel.’ Maar het is een ‘vrouw van…’ die het boek heeft geschreven. Nadine Levy Redzepi is de vrouw van René Redzepi, de Deense kok die jarenlang tot num-mer 1 in de wereld is gekroond.

Zijn gerechten, gebaseerd op alles wat dicht bij zijn restaurant in de natuur is te vinden, hebben een culinaire revolutie ontketend. Hij was niet echt de eerste en zeker niet de enige die dit deed, maar hij heeft het op weergaloze wijze wereldkundig weten te maken. Het gevolg was dat niet alleen chefs, maar ook fanatieke thuiskokers opeens met hun mandje en mesje de weidevelden en bossen introkken om berkensap uit een boom te tappen en dennenappels te rapen om dit verwerken in hun gerechten.

Zo’n man heeft natuurlijk ook een gezin; een vrouw, drie kinderen en een hond. En die kinderen komen gewoon uit school naar huis, willen wat eten en moeder zorgt ervoor dat dit ook elke dag weer gebeurt. Dezelfde moeder die de rest van de dag niet alleen het gezin draaiende houdt, maar ook meewerkt in het restaurant van paps en er waarschijnlijk voor zorgt dat hij ook af en toe een beetje ontspanning neemt om zijn hectische leven te kunnen leiden.

Er zijn wel vaker vrouwen van beroemde chefs geweest die met een kookboekenlijn kwamen. Het meest vers in mijn herinnering ligt Tana Ramsay, de vrouw van Gordon. Ze was er niet onsuccesvol mee, wat voor mij een groot raadsel was. Ik vond de boeken niet zo boeiend.

Downtime is wat dat betreft spannender. De oorspronkelijke Engelse titel is gehandhaafd in de Nederlandse versie, dat leren uitgevers maar niet af. Wel is de ondertitel vertaald en daar staat nu dus: ‘Heerlijkheden voor aan de keukentafel.’ Dat is raar, want aan de keukentafel zit je volgens mij.

Nadine Redzepi heeft duidelijk meer verstand van zaken dan Tana en is ook wat creatiever in de keuken. Het boek bestaat uit twintig voorgerechten, veertig hoofdgerechten en twintig desserts. Het zijn zeer uiteenlopende recepten. Japanse omelet met gebakken kleefrijst staat vlak voor bavette met knoflookaardappels en kruidige saus, daarna dan weer Arabisch rundvlees met linzen. Kortom: we reizen de hele wereld over. Behalve een klassieke New York cheesecake staat er ook een bevroren avocadocheesecake in, wat een zeer mooi frisgroen resultaat oplevert.

Het is een kookboek waaruit dagelijks wat lekkers op tafel kan worden getoverd. Zelden komen de Portugese roots van Nadine tevoorschijn en ook typisch Deense gerechten komen duidelijk niet vaak bij de Redzepi’s op tafel.

O ja, het lievelingsgerecht van René staat er natuurlijk ook in: rotini (een spiraalvormige pastasoort) met kruidige kippenleversaus.

ISBN

9789045215679

Prijs

€30,-