Kleine Taartjes – Petit Gâteau

kleine taartjes

Meike Schaling vertrok na haar middelbare schoolopleiding naar Parijs om daar als au pair te gaan werken. Het zogeheten gap year, waar veel middelbare scholieren die nu met hun eindexamens bezig zijn zo reikhalzend naar uitkijken. Een jaartje iets heel anders doen dan in het strakke stramien van school en gezin leven.

Het ene jaar van Schaling werden er echter twee en uiteindelijk zou het leiden tot iets wat haar eerdere toekomstplannen overhoop gooide. Ze ging de patisserie-opleiding volgen en begon haar eigen taartjeswinkel in een buitenwijk van Parijs. Ze trouwde een Parijzenaar, kreeg kinderen en min of meer bij toeval besloot ze na een bezoek aan haar zus in de Amsterdamse Jordaan om daar een huis te kopen. Het hele gezin ging mee naar Amsterdam en niet lang na haar remigratie opende ze in de Haarlemmerstraat Petit gâteau, een taartjeswinkel waar alleen kleine taartjes worden verkocht met een doorsnee van 6 cm.

Prachtige taartjes, iets groter dan petitfours, maar kleiner dan wat wij een gebakje zouden noemen.

Nou zijn de Fransen altijd wat eigengereid en Schaling heeft daar duidelijk genoeg van meegekregen om haar eigen koers te varen.

Even tussendoor: de luiken van de bakker in mijn Franse dorp gaan opeens niet meer omhoog. Niemand weet hoe het kan, maar de hele familie lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Maman, die altijd de winkel deed; zoonlief, die dat het laatste jaar deed en papa, die met zijn auto het brood in de buurt bezorgde, allemaal foetsie. De dochter was met een Tunesiër getrouwd en geëmigreerd, dat had maman me verteld. Ook maman vond het heerlijk in Tunesië, dus hopelijk zit ze daar, met of zonder bakkersman.

Nu stopt er elke ochtend om half elf een auto op het plein. Daarin een Franse bakker, sigaret in de mondhoek en een bak met baguettes naast zich. Door zijn open raam geeft hij het brood aan. Het hele dorp staat nu om klokslag half elf op het plein om een brood te kopen en de laatste roddels door te nemen, maar niemand weet waar de bakkersfamilie is gebleven. Zeggen ze.

Bovenstaand verhaal heeft niks met taartjes te maken, maar wel met de Franse manier van leven.

De taartjes van Petit gâteau hebben als basis allemaal hetzelfde pâte sablée, oftewel zanddeeg. Daarbovenop komt een vulling, die heel divers kan zijn. Zestig variaties worden er in het boek gegeven, maar de beschrijving is zodanig dat je ook je eigen fantasie de vrije loop kunt laten. Voor bij de koffie of de thee, een kinderfeestje of als afsluiting van een diner – de petits gâteaux van Meike Schaling zijn een genot voor oog en mond.

ISBN: 9789021568591
Prijs: €17,50