33 Nick Bril – Nick Bril & Pascale Baelden

33 nick bril

Vraag aan de incrowd wie de chef is van restaurant The Jane in Antwerpen, en 99 van de 100 mensen zullen zeggen: Sergio Herman. Het is toch de zaak die Sergio geopend heeft nadat hij zijn restaurant Oud Sluis in Zeeland sloot? Er was toch een documentaire over Sergio gemaakt waarin we konden zien dat hij maar doorging en doorging? Dat Oud Sluis nog maar amper dicht was en dat hij toen al volop bezig was met deze nieuwe zaak, die groter, pretentieuzer en hipper werd?! Allemaal waar, maar toch ook weer niet helemaal. Want wat vaak onopgemerkt blijft, is dat de grote chefs der aarde altijd iemand in hun keuken hebben staan die de chef is. Dat is de persoon die echt de leiding heeft over de keuken. Bij The Jane is dat Nick Bril.

Bril had de functie van chef al in Oud Sluis, Herman wilde die zaak sluiten en vervolgens kwam het Antwerpenplan op de proppen. Als we het verhaal dat Bril in dit boek uit de doeken doet, mogen geloven, is Herman vooral zakenpartner in het project. Bril leidt het bedrijf, stuurt het personeel aan, stelt de menukaart samen en creëert de gerechten.

Omdat hij er toch licht gefrustreerd van raakte dat hij voor de buitenwereld altijd de grote onbekende bleef, was het tijd om daar verandering in te brengen. En hoe doe je dat? Precies, je eigen boek! Waarin je jezelf met je getatoeëerde armen blootgeeft en de wereld laat zien wat je in je mars hebt.

33 Nick Bril heet het boek voluit. Die 33 staat voor veel. Het beschrijft het 33ste levensjaar van Bril, het is het toerental van een vinylplaat en hij kan wel 33 uur achter elkaar doorgaan. En jawel, Bril noemt het ook even: Jezus werd ook 33.

Een boek van een chef, het is altijd ingewikkeld. Of hij maakt een boek waar het grote publiek uit kan koken of hij maakt een boek zodat zijn collega’s kunnen zien wat hij bedenkt. Bril heeft dat in dit boek proberen samen te vatten. We krijgen als een dagboek een jaar uit zijn leven voorgeschoteld, zijn reizen, vakanties, gezinsleven, keukenwerk, het wordt ons duidelijk dat de man het druk heeft. Daarbij geeft hij 33 recepten, uiteenlopend van zeebaars met radijssoorten, jalapeño en kalamansi tot een simpele salade van linzen met gerookte makreel.

Voor een uitgeverij als Lannoo, die toch een enorme staat van dienst heeft, ook als het om kookboeken gaat, bevat het boek wel erg veel fouten. Ik word op 33 fronten niet blij van dit boek.

ISBN

9789401449724

Prijs

€40,-