Conserveergids – Mark Janssen

conserveergids

Wekelijks worden ongeveer 40.000 voedselpakketten uitgedeeld via de bijna 200 voedselbanken die ons land rijk is. Dat is veel en het blijft altijd beschamend dat in ons welvarende land zoveel mensen hiervan afhankelijk zijn. Mensen die niet genoeg geld hebben om eten te kopen, die afhankelijk zijn van gulle giften van anderen en de duizenden vrijwilligers die er werken. Doneren kan iedereen via de site van de voedselbanken.

Mark Janssen, van huis uit psycholoog, belandde door onvoorziene omstandigheden op een goede dag ook bij de Voedselbank. Niet als vrijwilliger, maar om voedsel te halen voor zichzelf. Bij de wat meer belegen culinaire Amsterdammer is Janssen al jaren bekend omdat hij ooit paddenstoelenboeken maakte waar we behoorlijk versteld van stonden. Enorm nauwkeurige zoekgidsen met ook honderden recepten waar de paddenstoel een hoofdrol in speelde. Deze boeken schreef hij uit liefde voor de paddenstoel. Hij gaf ze zelf uit, voordeel was dat de hele opbrengst per verkocht exemplaar in zijn eigen zak terechtkwam, nadeel was dat de boeken zo goedkoop mogelijk uitgegeven waren en dat dat te zien was. Johannes van Dam was een van zijn grootste fans.

Toen Janssen klant werd van de Voedselbank, ontstond al snel het plan dat er veel meer te halen was uit alle ingrediënten die soms in enorme hoeveelheden voorhanden zijn. Het aanbod bij de Voedselbank bestaat voor een gedeelte uit producten die niet meer verkocht kunnen worden, waardoor er opeens kilo’s tomaten met vlekjes liggen. Maar daarnaast is er buiten in bos en veld best veel te vinden dat eetbaar is, zoals er nu overal geurige vlierbloesem kan worden geplukt.

Janssen bedacht de werkgroep Eigen Krachtvoer. Deze groep trekt elke dinsdag de natuur in op zoek naar paddenstoelen, noten, eetbare planten, vissen en ga zo maar door. Als je dan in het seizoen opeens met kilo’s eekhoorntjesbrood naar huis komt is het toch fijn om dat niet in twee dagen op te hoeven eten. Er moest dus geconserveerd worden.

Alle conserveertechnieken die nuttig zijn worden in dit boek beschreven. Het boek voor zelfvoorzieners, lekkerbekken en verduurzamers, zoals de ondertitel luidt. Wecken, drogen, inleggen, roken, worst maken en vacumeren; alles komt aan bod. Met een behoorlijk aantal recepten natuurlijk, maar vooral de complete uitleg hoe je te werk moet gaan staat in dit boek fijn bij elkaar.

Janssen heeft het weer in eigen beheer uitgegeven, maar hij heeft door de jaren heen duidelijk geleerd. Deze uitgave heeft fotootjes, er is over de lay-out nagedacht en er is een corrector overheen gegaan.

De een zijn nood is de ander zijn brood, oftewel: gooi geen eten meer weg, maar leer conserveren, waardoor er ook niets meer weg te gooien ís.

Het boek is te bestellen via: http://www.eigenkrachtvoer.nl

ISBN

9789490776060

Prijs

€20,-