Brindisa – Monika Linton

brindisa

Het zorgde bij mij voor verwarring, toen ik van uitgeverij Fontaine hoorde dat ze met een standaardwerk kwamen dat Brindisa zou gaan heten. Ik had de associatie met Brindisi, een stad in Zuid-Italië waar ze ongetwijfeld erg lekker eten. Maar het boek bleek niets te maken te hebben met Italië; het is een dikke pil van 542 pagina’s over de Spaanse keuken. Waar komt de titel van het boek dan vandaan? Het blijkt afgeleid van brindis, dat heildronk betekent – als je dat ruim interpreteert staat het voor voor toost, proost of santé.

Brindisa heet het Spaanse importbedrijf dat Monika Linton bijna dertig jaar geleden in Londen opzette en dat uitgroeide tot een keten met diverse winkels en een webshop. Het bedrijf spitste zich toe op allerlei lekkernijen die Engelsen destijds nog nergens konden kopen: Spaanse schapenkaas, Riojawijn, olijfolie en azijn. Het assortiment is inmiddels veel uitgebreider. Alle mogelijke Ibericohammen, chorizoworsten en wat ik zo lekker vind: morcilla (bloedworst). Een kilo bonen voor 24 Britse ponden (27 euro) vind ik nogal aan de prijs, maar feit is dat Linton weet wat ze inkoopt en dus ook weet wat ze kookt met de Spaanse producten.

Bij Brindisa draait alles om deze producten, ze zijn dan ook het uitgangspunt voor de recepten in het boek. Inmiddels zijn veel Spaanse producten ook in ons land goed verkrijgbaar, maar er worden ook ingrediënten gebruikt die alleen door Brindisa geïmporteerd worden. Eigenlijk is het een heel dikke catalogus waar de producten die Brindisa verkoopt in besproken worden, en bij die producten staan dan recepten.

Linton is zelf geen kok, daarom heeft ze producenten waar zij inkoopt en koks die producten van haar kopen gevraagd om recepten voor dit boek. Daardoor staan er veel recepten in die je niet snel in andere boeken tegenkomt. Zo staan er een aantal krokettenrecepten in die zeker het uitproberen waard zijn. Een chorizokroket bijvoorbeeld is een leuke variatie op onze kalfskroket.

‘Het standaardwerk over de Spaanse keuken’ staat op een rode sticker op de voorkant. Nu snap ik ook wel dat paella wel heel erg voor de hand liggend is als we een avond Spaans willen koken. Maar dat ik in het boek geen enkel recept vind voor paella of zarzuela, is toch wel opvallend. De naam standaardwerk komt zo in elk geval in een ander daglicht te staan.

ISBN: 9789059567658
Prijs: €35