Estee kookt – Estee Strooker

estee kookt

‘Liefde gaat door de maag en niet alleen van de man’ – een uitspraak van de stoere culinaire dame Estée Strooker, ooit de eerste en tot nog toe de jongste winnaar ooit van Masterchef. Een televisieprogramma dat volgens mij korte tijd wel door een groepje kijkers werd bekeken, maar dat nu met horten en stoten de eindstreep probeert te halen. Daar moet je het als opkomende chef dus niet van hebben, maar als je wat in je mars hebt, is het natuurlijk altijd fijn om wat exposure te hebben. Estée kwam erdoor in de picture – en terecht. Ze is een prachtige jonge dame, die vijf jaar na haar overwinning twee restaurants heeft in Arnhem, televisieprogramma’s maakt voor 24Kitchen, en nu met een eigen boek komt bij een serieuze uitgeverij.

Een vrouw die durft, kan koken en ervoor gaat. Misschien vreemd, maar ook anno 2018 is het nog steeds bijzonder om je als vrouw een plaats te veroveren in de masculiene gastronomische wereld. Estée kan dat aan. Ze verwerkt geitenbokjes tot pulled goat, een witte kool tot steak met paddenstoelen-lavasboter en serveert een snack van gefrituurde kievitsbonen.

Ik had op een heel stoer boek gehoopt, een voorbeeld voor de nieuwe generatie dames die ook professioneel de keuken in willen. Niet een boek met foto’s waar Estée in bloemetjesjurk midden in een groen veld bloemetjes in een mandje loopt te doen, of waar ze, zoals wij dat in de familie noemen, met slechts een brede riem aan een geit staat te knuffelen. Het neemt de aandacht van de receptuur een beetje weg, to put it mildly. Haar kookkunst vraagt juist om Estée die een varkenskop doorklieft om er zult van te maken, of Estée die een werphengel uitgooit om een snoekbaars uit de Rijn te halen om daar met rode kool en kweepeer een fantastisch zoetwatervisgerecht mee te maken.

Strooker neemt de Nederlandse keuken als uitgangspunt. Dat ligt geheel in lijn met haar filosofie, ook in haar restaurant, om ingrediënten te gebruiken die ze uit de omgeving haalt. Ze heeft duidelijk de kwaliteit om recepten te bedenken die voor een grote groep mensen goed bruikbaar zijn. De receptuur in het boek is ingedeeld per seizoen en bevat zowel voor- en hoofdgerechten als desserts. Ik ben er blij mee en denk dat we nog veel van deze vrouw gaan horen, maar ik hoop wel dat ze in haar volgende boeken meer ballen toont.

Titel: Estée kookt
Auteur: Estée Strooker
Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 9789000361496
Prijs: €22,50