Noosh-e-jaan – Tieme Hermans

noosh

In het Perzisch staat noosh-e-jaan voor eet smakelijk, letterlijk schijnt het echter ‘moge het je ziel voeden’ te betekenen. Tieme Hermans vertrok in de zomer van 2011 voor een fietstocht vanuit zijn geboortestad Zwolle naar Bali. Via Duitsland, Tsjechië en Hongarije belandde hij in Roemenië, Transnistrië en Rusland. En voort ging hij op de pedalen: Georgië, Turkije en Iran werden doorkruist en via Oezbekistan, Kirgizië en Kazachstan kwam hij in China en Mongolië. Van daaruit werd Zuid-oost-Azië veroverd en via Maleisië en Singapore kwam hij terecht op zijn (voorlopige) eindbestemming Bali. Voorlopig tussen haakjes, omdat de man naar het schijnt nog steeds aan het fietsen is aan de andere kant van de wereld, inmiddels vergezeld door vriendin Elske Huising – op dit moment dwars door India.

Zijn eerste stop in 2011 was aan het riviertje de Regge, een kleine 80 kilometer van huis. Waar ben ik aan begonnen? vroeg hij zich vertwijfeld af. Waarom wil een mens dit? Zijn maaltijd die avond bestond uit spaghetti, pindakaas en knoflook. Maar hij zette door en in de loop der dagen kwam hij in een ritme waar hij dus nog steeds niet is uitgekomen. Hij mocht met grote regelmaat zijn tent opzetten in de achtertuin bij mensen die hij onderweg tegenkwam. Hij werd uitgenodigd aan tafel en maakte zo kennis met authentieke gerechten, uiteenlopend van somsa’s uit de nomadenkeuken in Turkmenistan tot een noedelsoep van een Vietnamese visser.

32 landen komen aan bod in het boek; elk met een pagina met een verhaal over iets dat Hermans in het betreffende land meemaakte en daarnaast staat een recept. Die recepten kreeg hij van zeer uiteenlopende mensen: een curry van een monnik uit Birma, van de zus van een oude kozak kreeg hij syrniki (kaaspannenkoekjes) en bij een Koerdische familie werd hem mak-luba voorgeschoteld – een auberginegerecht dat hij in zijn eentje opat terwijl de rest van de familie tevreden doch hongerig toekeek.

Het is een boek dat bij mij vooral de behoefte oproept naar veel meer. Veel meer verhalen over de avonturen die Tieme onderweg beleeft, en hoe komt hij aan geld? Mist hij iets of iemand thuis? Wordt het gemis minder? Gaat er ook wel eens iets mis? Veel meer recepten zou ik ook willen – als je tweeënhalf jaar onderweg bent wordt er toch ruim 900 keer gegeten. 32 recepten is mij dan niet genoeg. 96 pagina’s telt dit liefdevol uitgegeven boek; het hadden er van mij minimaal 400 mogen zijn.

ISBN: 9789089897688

Prijs: €20