Huisgemaakt – La Place

Huisgemaakt

Nog even en het is weer zover: onze jaarlijkse zelfopgelegde autorit naar een ver oord komt er weer aan. Veel meer mensen dan we beseffen zien daar als een berg tegenop. Het is een van die dingen die op de sociale media alleen maar juichend worden aangemoedigd: we gaan op vakantie! Wie ooit de film Camping van het Werkteater heeft gezien zal niet licht vergeten hoe de vader (gespeeld door Peter Faber) totaal door het lint gaat bij zijn uitroep: “Vakantie! Vakantie! Vakantie!’

Kortom, het geeft ook veel stress. Dat begint dus met de reis. Ik weet niet hoe het jullie allemaal vergaat, maar als ik ergens een bloedhekel aan heb, is het wel broodjes smeren voor in de auto. Dat je in je zomerjurkje met blote benen vervolgens tot ergens bij Dijon in de kruimels zit. Stoppen bij een benzinestation of een wegrestaurant voor een hapje en drankje is ook niet mijn grootste hobby. Die in plastic verpakte broodjes die de dag ervoor door een cateringbedrijf zijn klaargemaakt vind ik ronduit vies. Nu heb je op enkele plekken langs de Nederlandse snelweg het bedrijf Scheiwijk voor fijnproevers, een ‘uniek foodconcept’ noemen ze zichzelf. Daar kan je naast lekkere broodjes ook flessen olijfolie en busjes machathee kopen. Dat je benzine tankt en denkt: goh, laat ik nu ook eens een flesje olijfolie meenemen.

Maar wat ik dus tegenwoordig wel doe, is stoppen bij een vestiging van La Placelangs de snelweg – naar ik meen het enige overblijfsel uit de ooit glorieuze V&D. De broodjes bij La Place zijn oké, de salades zelf samen te stellen en de stukken quiche doen het prima als warme of koude hap onderweg. Je kunt je heel lang afvragen waarom, maar La Place heeft een kookboek gemaakt en dat heet Huisgemaakt. Eerst werd dat boek alleen bij V&D verkocht, maar die bestaat niet meer, dus nu is het gewoon in de boekhandel verkrijgbaar.

Het team van La Place, zo staat in het boek, proeft elke woensdag blind verschillende gerechten, ‘omdat smaak op de eerste plaats komt’. Bij La Place serveren ze sappen en smoothies, quiches, salades, wokschotels, belegde broodjes, toetjes en pastagerechten. En dat zijn dus ook de recepten die in het boek staan.

Het eten ziet er altijd zeer vers en goed verzorgd uit. Grote schalen waar je uit kan opscheppen en broodjes die knapperig zijn als je erin bijt. Naar mijn weten staat La Place op vrij eenzame hoogte als het gaat om convenience food. Eigenlijk zouden we allemaal het boek moeten kopen en bij La Place moeten gaan snacken om alle andere bedrijven die langs de snelweg bestaan te dwingen om ook lekkerder voedsel aan te bieden. Maar ik blijf maar zitten met de vraag: waarom zou je in vredesnaam een kookboek van La Place aanschaffen? Maar dat zal wel aan mij liggen.

 

ISBN 9789059568235

 

Prijs €20