De Keukens van de Middellandse Zee – Lucio Galletto & David Dale

Middellandse zee

Bij de keukens van de Middellandse Zee denken we aan alle landen eromheen. Natuurlijk SpanjeFrankrijk en Italië, maar ook MarokkoAlgerijeLibanon en Griekenland, om er maar een paar te noemen. Zo niet bij dit boek, hier gaat het alleen om recepten uit Spanje, Frankrijk en Italië. De Engelse titel is dan ook ietwat anders dan die van de Nederlandse editie. Die luidt namelijk: Coastline, the food of mediterranean Italy, France & Spain.

Het is een Australisch boek van de import-Australiër Lucio Galletto, een Italiaan die als backpacker in Australië belande en er nooit meer wegging; en een oorspronkelijke Australiër: David Dale. Ik mis meteen op de cover de naam van de fotograaf die een verdienstelijke rol speelt in de aantrekkelijkheid van deze uitgave. De man heet Bree Hutchins, hij wordt achterin in een kort zinnetje bedankt voor zijn medewerking.

De heren volgden de kustlijn van Valencia in Spanje via Collioure en Cassis in Frankrijk tot de kuststreek bij Florence in Italië. Ze gingen op zoek naar authentieke recepten, waar ze af en toe een eigen draai aan geven. Zo maken ze een pasta vongole die als laatste handeling op een bakplaat in de oven wordt geroosterd, en geven ze een paellarecept waar behalve kip en konijn ook slakken in worden verwerkt. Dit omdat, zoals de auteurs melden, ze dat tegenkwamen in een recept uit de 14de eeuw.

Ze leggen overal in het boek de link met de keukens van de Oude Grieken en Romeinen. Veel gerechten die nu nog langs de kustlijn worden gemaakt vinden, hun oorsprong in de verre oudheid. Door de heren worden recepten gegeven die allemaal erg op elkaar lijken, of ze nu uit NiceGenua of Barcelona komen. Eigenlijk zijn ze niet ten onrechte van mening dat de keuken langs deze kustlijn de landsgrenzen niet kent: de keuken van Barcelona heeft meer weg van de keuken van Genua dan van Madrid. Het is al met al een lees- en kookboek ineen; vooral door de prachtige fotografie heeft het ook een zomers vakantiegehalte. Mooi om dit schooljaar met dit boek af te sluiten. De vakantie is begonnen.

Ook voor mij, de komende zes weken zal ik deze rubriek anders invullen: ik ga klassieke kookboeken bespreken, omdat die meestal niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Kookboeken die al heel lang bestaan, nog steeds leverbaar zijn en goed verkocht worden. Oftewel: ze hebben de tand des tijds doorstaan en hun waarde bewezen. Ik wens iedereen verder een mooie en vooral lekkere zomer.

Titel

De keukens van de Middellandse Zee

Auteurs

Lucio Galletto & David Dale

Uitgeverij

Spectrum

ISBN

9789000358779

Prijs

€35,-