Dineren aan de Gracht – Janny van der Heijden

dineren aan de gracht

Afgelopen weekeinde opende bij Museum Van Loon de tentoonstelling Dineren aan de gracht. Een tentoonstelling waar de grote diners die bij de familie Van Loon werden gegeven, centraal staan. De welgestelde familie Van Loon is sinds 1884 in het bezit van het mooie Amsterdamse grachtenpand Keizersgracht 672, dat sinds 1973 ook is opengesteld voor publiek.

De familie woont al sinds de Gouden Eeuw in Amsterdam. In 1604 vestigde Hans van Loon zich samen met zijn kersverse vrouw Anna Ruychaver in Amsterdam waar hij in 1627 zijn eerste pand kocht, Keizersgracht 149, het huis wat de naam De koning van Zweden draagt. Overigens hetzelfde pand waar Boudewijn Buch woonde tot zijn dood in 2002. Het pand is daarna tot verschillende appartementen omgebouwd.

De Van Loons waren van de grote diners en soirees. Of eigenlijk moet ik zeggen ‘zijn’ en niet ‘waren’. Op 28 september dineerde Barack Obama in de eetkamer van Museum Van Loon waar ook de vrouw des huizes – ja, er woont nog steeds een Van Loon aan Keizersgracht 672 – bij aan tafel heeft gezeten.

Bij de tentoonstelling is een boek verschenen, geschreven door Willem te Slaa en van receptuur voorzien door de culinaire koningin Janny van der Heijden.

De 126 pagina’s waarin Te Slaa beschrijft hoe het leven van de Van Loons zich afspeelt rondom de diners zijn een genot. Zo lezen we bijvoorbeeld dat het verhaal gaat dat Willem van Loon in 1824 maar liefst 100.000 gulden won in de Staatsloterij. Daar kocht hij onder andere het grootste zilveren servies van wat ooit door een particulier was besteld. Delen van dit servies zijn nu in de tentoonstelling te zien. Upstairs, downstairs, menu’s, herkomst van serviezen, het is fijn lezen allemaal.

De laatste 80 pagina’s van het boek bevatten recepten van de familie. Er zijn oude schriftjes bewaard gebleven van kokkin Leida Kater, die van 1900 tot 1937 voor de familie werkte. Janny van der Heijden heeft de originele receptuur hertaald naar het nu. In de schriftjes stonden de recepten heel summier opgeschreven, maar nu zijn ze door de kundige hand van Janny zo verwoord dat we ze allemaal thuis kunnen gaan maken.

Er is een revival aan de gang van oud-Hollandse receptuur. Schoorvoetend gaan we de twintigste eeuw, waarin soberheid in ons eten de boventoon voerde, achter ons laten en komt trots en genieten van eten weer bovenaan te staan. Hazepeper, beschuitpudding en ballotine van zalm met kappertjessaus, klassiek Nederlands en o zo lekker.

Hou de website van Museum √an Loon in de gaten. Tijdens de tentoonstelling worden diners in het museum gegeven door o.a. Claudia Roden, Nel Schellekens en Wil Demandt. Deze bijzondere diners zijn voor iedereen toegankelijk.