Firestarters of Food Art & Music -Monica Abdoel

Food art & music

Zo zoetjesaan nadert het einde van het festivalseizoen weer. De foodtrucks gaan weer de garages in en de vele barbecues en mobiele frituurtenten worden schoongemaakt en opgeborgen. In 2016 telde Nederland 258 foodfestivals en met foodfestival bedoel ik een festival waar het louter en alleen om eten draait. Natuurlijk wordt dat een beetje leuk aangekleed met muziek en/of film, maar de hoofdmoot is eten. Op alle honderden andere festivals in ons land staan ook altijd veel (vr)eettenten, oftewel: het is big business.

De een probeert nog creatiever te zijn dan de ander om de waar aan de man te brengen, maar de hamburger wint het altijd. Die wordt verreweg het meest verkocht en verslaat de weedburger, yakitori en wildeganskroket.

Monica Abdoel schreef eerder het boek Reizende Sterren, met en over foodtrucks, de verhalen van de uitbaters en de recepten van de gerechten die ze in hun rollende keukentje bereiden. Ze gaat nu een stapje verder.

In haar nieuwste boek Food, Art & Music komen niet alleen de foodtrucks en de recepten aan bod, maar praat ze ook met de muzikanten en andere artiesten die optreden op de festivals.

Zo leren we dat Cesar Zuiderwijk (voor wie het niet weet: de drummer van Golden Earring) ontbijt met fruit en zichzelf omschrijft als ‘a cooking drummer or a drumming cook’. Hij schijnt graag te koken en zijn eigen groenten te verbouwen, maar een recept van zijn hand kan ik in het boek niet terugvinden.

Wel van de vele koks die werkelijk koken op de festivals. Zoals de bakkeljauwburger van London Loy, die opgroeide in de Bijlmer en daarna als chef de partie onder andere werkzaam was in het Amstel Hotel onder de hoede van Robert Kranenborg. Nick Bril, chef van het Antwerpse restaurant The Jane, wordt geïnterviewd terwijl hij een streetfoodmenu staat te koken op Amsterdam Dance Event, waarna het recept voor inktvis met boemboe en limoen volgt, en Kees Raat van Metropolitan uit de Warmoesstraat geeft zijn recept van chocolate mudcake.

Doordat het gegeven food & festival zo hip is, zijn alle grote chefs inmiddels ook op de evenementen te vinden, terwijl het van oorsprong natuurlijk juist mensen waren die met minimale middelen hun zelfgeknutselde hapjes aan de man brachten. Zoals Linzi Lemmens, die vanuit haar truck met de naam Bakblik vega cashewsoep met taugé en cassave serveert, of de longhaas van het vuur die geserveerd wordt vanuit de ‘baqfiets’ van Joeri Kruize.

Al met al een vrolijk kookboek, ook door de vele foto’s van graffitikunst.

 

Titel: Firestarters of Food, Art & Music

Auteur: Monica Abdoel

Uitgeverij: Komma

ISBN: 9789491525681

Prijs: €29,95