Het Franse Kookatelier – Marjorie Taylor & Kendall Smith Franchini

het franse kookatelier

In het oude centrum van de Franse stad Beaune bevindt zich een winkel waarin ook een kookschool is gevestigd. Deze kookschool is eigendom van een Amerikaanse moeder en haar dochter. Dochter Kendall had van jongs af aan al een enorme voorliefde voor Frankrijk, vrij bijzonder voor een meisje dat opgroeide in Arizona. Toen ze volwassen was, vertrok ze naar Frankrijk, ontmoette de liefde van haar leven en vestigde zich in Beaune. Haar moeder, die na het vroeg overlijden van de vader haar dochter alleen opvoedde, stond niks in de weg om Kendall na verloop van tijd achterna te reizen en zich ook te vestigen in Frankrijk.

De kookschool van de dames doet het goed bij Amerikaanse toeristen die graag een week echt Frans willen koken. Ze reizen er graag voor naar Frankrijk en betalen 4500 euro voor een midweek zonder overnachting.

De American dream in de voetsporen van Julia Child, dus na een kookschool en een kookwinkel moest er ook een kookboek komen. Het is een groot boek met bijna 400 pagina’s, daarvan gaan bijna 100 pagina’s over de dames en hun omgeving. De rest is bestemd voor recepten en vooral ook veel foto’s. Uiteindelijk hebben 130 recepten hun weg gevonden naar het boek.

Dat zijn zeer klassieke Franse recepten: madeleines, magret de canard en coq au vin. Ingedeeld op seizoen en dan per seizoen vier menu’s. De dames zijn breedsprakig, recepten worden uitgebreid beschreven waardoor ze in eerste instantie misschien iets ingewikkelder lijken dan ze zijn. Over de producenten van de producten waar ze mee werken, schrijven de dames zeer vrolijke verhalen. De slager Raphaël Vossot die vanzelfsprekend ambachtelijk is, hun vrouwelijke visleverancier Virginie Brouant en de vrouw die de in de houtoven gebakken broden levert, Babeth Charbouillot.

Amerikaanse en Engelse dames die een kookschool in Frankrijk beginnen; er zijn een aantal grootheden uit voortgekomen die boeken hebben gemaakt waar ik nooit genoeg van zal krijgen. Behalve Julia Child hebben we Anne Willan en Patricia Wells. Zij schreven kookboeken die inmiddels lang geleden uitverkocht zijn. Of dit boek hun plaats gaat innemen, betwijfel ik, daarvoor biedt het te weinig. Het ene recept wordt bovendien heel klassiek gehouden, terwijl een ander recept weer veel meer de invloed van de dames zelf laat zien.

Over één winkel in Beaune hebben ze het echter niet, terwijl dat een van mijn lievelingswinkels is. Athenaeum de la vigne et du vin is een heel fijne kookboekhandel in het centrum van Beaune. Tegenover het beroemde Hôtel-Dieu, ga langs als u in de buurt bent!

Titel

Het Franse Kookatelier

Auteurs

Marjorie Taylor en Kendall Smith Franchini

Uitgeverij

Spectrum

ISBN

9789000361229

Prijs

€40,00

***