Hoe Dan?! – Maroeska Metz

hoe dan

Maroeska Metz ken ik al sinds de middelbare school. Op het montessori Lyceum in Amsterdam zat ze weliswaar een paar klassen hoger, maar haar gezicht zat ergens weggestopt in mijn brein. Toen ik haar dan ook 22 jaar geleden tegenkwam bij de zwemles van onze kinderen was er een blik van wederzijdse herkenning. We zaten boven in het Marnixbad tussen de andere zwetende ouders (jeetje, wat was het daar altijd warm) de tijd te doden terwijl onze kinderen leerden zwemmen. We raakten in gesprek, over eten. Metz sprak op een gegeven moment uit dat haar grootste wens was om Claudia Roden een keer te ontmoeten. Ik had toen al zeer regelmatig contact met Roden en wist dat ze naar Amsterdam kwam. Van het een kwam het ander, we organiseerden een damesdiner voor Claudia, het werd een memorabele avond waar alle aanwezigen nog steeds met veel plezier aan terugdenken.

Zo’n tien jaar geleden kwam Metz bij mij langs, ze wilde een kookboek maken. Nou krijg ik vaker mensen langs die dat willen, maar bij haar was het anders.

Maroeska Metz moest ooit kiezen: violist of ontwerper worden. Ze koos voor de Rietveld en niet voor een toekomst als violist. Ze werd over de hele wereld bekend met haar ontwerpen. Kenmerkend voor elke Metz is dat er een krul in verwerkt zit. Van lampen tot banken, van koffiekopjes tot theedoeken, allemaal hebben ze de krul. Deze krul is ooit ontstaan als verwijzing naar de hals van een viool. Zo komt haar liefde voor de viool toch tot uitdrukking in haar werk.

Metz is een eigenwijze vrouw met gevoel voor smaak (op alle fronten), met een ambachtelijke inslag en een ongekende drive. Het kookboek is er nu! Ze is niet over een nacht ijs gegaan. Ze was op het idee gekomen voor haar boek toen haar kinderen bleven vragen ‘Hoe dan?!’ als ze weer iets lekkers op tafel had getoverd. Na lang zoeken vond ze een uitgeverij van twee heren die nooit eerder een kookboek hadden uitgegeven, die besloten all the way te gaan met mevrouw Metz. Het is een prachtboek geworden. Typografisch, papierkeuze, foto’s – het is allemaal even fraai en goed doordacht. Bij elk recept staat een zogenaamde QR-code waar je de camera van je telefoon op kan richten. Je krijgt dan vrolijke filmpjes te zien waarin veel achtergrondinformatie wordt gegeven. De receptuur is gericht op een doorsnee huishouden waar men graag kookt en lekker eet. Niet ingewikkeld, waardoor iedereen het kan, zelfs dames en heren die tot op heden niet kookten.

 

Titel Hoe dan?!

 

Uitgeverij Maroeska Metz

 

ISBN MarkMedia & Art

 

Prijs € 34,95