Pasta Il Primo Piatto – Giovanni D’Apice

Pasta il primo piatto

Marco Paone is culinair fotograaf. Zoals de naam al doet vermoeden is hij een geboren Italiaan. Hij bracht zijn jeugd door in Rome, maar is al sinds 2007 Nederlands staatsburger en woont in de buurt van Maastricht.

Giovanni d’Apice is ook van nature een Italiaan en wel zo’n klassieke, die leerde koken van zijn grootmoeder. (Daar hebben wel veel Italianen patent op). Ook Giovanni woont in de gemeente Maastricht, waar hij de klassieke Italiaanse keuken wil doorgeven aan de bevolking van de lage landen.

Deze twee mannen hebben nu een boek gemaakt over de primi piatti pasta. Een onderwerp waarvan je zou denken dat er al honderden kookboeken over geschreven zijn. En natuurlijk is er wel het een en ander, maar lang niet zoveel als je denkt. En een boek dat op wat hoger niveau het onderwerp pasta behandelt is al helemaal een zeldzaamheid. Dit boek is pasta op chic. Het begint al met een voorwoord van Catherine Deneuve. Haar uitspraak: ‘Italianen denken maar aan één ding. Het andere is spaghetti’, is de openingszin.

De foto’s in het boek maken zelfs van het simpelste pastagerecht een culinair hoogstandje. Het gerecht Linguine alla puttanesca, plat vertaald hoerenpasta, blijkt opeens een wonderschoon gerecht, op een evenzo mooi bord gefotografeerd. De simpele pastagerechten staan allemaal in het boek. Daarbij is een aantal min of meer bekende chef-koks gevraagd om hun eigen pastagerecht. Zo geeft chef Jozua Jaring van restaurant Ratatouille Food & Wine in Haarlem een recept voor tortellini met burrata, wagyu en artisjok en gel van wortel en balsamico. Chef Nick Bril van The Jane uit Antwerpen leverde een lauwwarme salade van fregola met aubergine, gerookte makreel en barilotto (kaas) met daarbij focaccia met artisjokkencrème. Een gerecht waarvoor je wel een paar uurtjes de keuken in moet. De spaghetti met pastrami en kaviaar van Alain Caron is stukken minder ingewikkeld en ook erg bijzonder.

Tussen de gerechten door, hier en daar een foto van prachtige Italiaanse landschappen, waarbij vooral de zeegezichten ons doen terugverlangen naar vakanties aan de Italiaanse kusten. Maar de vakantietijd is nu voorbij, dus we gaan weer lekker voor onszelf koken, om de geneugten van het leven niet aan ons voorbij te laten gaan.

Titel

Pasta, il primo piatto

Auteurs en fotografen

Giovanni d’Apice & Marco Paone Uitgeverij Lannoo

ISBN

9789401449236

Prijs

€30