Sergio’s Smaakmakers – Sergio Herman & Mara Grimm

sergio's smaakmakers

De tijd dat onze grote chefs boeken schreven waar niemand een recept uit kon koken, ligt al enige tijd achter ons. De chefs schrijven tegenwoordig vooral recepten in boeken waar de gewone man/vrouw thuis mee uit de voeten kan. Vorige week verscheen van Jonnie en Thérèse Boer een boek voor de huiselijke keuken en ook het nieuwste boek van Sergio Herman is daarvoor bedoeld.

De knapperd siert het omslag met zijn getatoeëerde armen, in zijn handen een bos citroengras, heel casual allemaal. In het voorwoord legt hij ons uit dat koken echt niet moeilijk is, als je er maar op let dat je de juiste smaakmakers gebruikt. Geen gedoe met ingewikkelde sauzen of urenlange garing op een bepaalde temperatuur maar gebruik een takje dragon bij je aardbeiendessert of voeg wat vanille toe aan een hartig gerecht, en je krijgt goddelijk eten.

Twintig van zijn favoriete smaakmakers worden beschreven in evenzoveel hoofdstukken. De door Herman zogenoemde ‘umamibom’ Parmezaan trapt af. Wat ‘vegan’ oproept bij de healthfreaks doet umami bij de gastronomische zwaargewichten. Als een gerecht niet iets umami’s bevat, telt het eigenlijk niet mee tegenwoordig. Vraag me niet nu hier uit te leggen wat umami is, daar heb ik een hele pagina voor nodig, maar weet dat Parmezaan tegenwoordig niet meer onder zoutige kaas valt, maar dat het umami is. Genoeg erover.

Van de twintig gebruikte smaakmakers springen er twee uit voor mij. Dat gember, ansjovis, sojasaus en mosterd, om een paar voorbeelden te geven van smaakmakers waarvan ook ik vind dat ze in elke keukenkast thuishoren, een plek in het boek hebben, is logisch. Bij esdoornsiroop en sriracha ligt dat net even anders. Toch zijn dat twee ingrediënten waar Herman bij zweert. Esdoornsiroop, ook wel maple syrup of ahornsiroop genoemd, gebruikt hij onder andere als zoetmaker in cocktails en door de yoghurt. Misschien toch maar eens proberen. Voor sriracha geldt eigenlijk hetzelfde als voor umami. Een knijpfles van deze Thaise pittige saus staat tegenwoordig bij iedere zichzelf respecterende kok op tafel. Het valt onder het kopje mayonaise en ketchup, maar dan pittig. Lekker, dat zeker, maar ik geef nog steeds de voorkeur aan een patatje mayo in plaats van friet met sriracha.

Het is een helder, fris en vrolijk boek. Inderdaad zijn de recepten goed maakbaar en het uitgangspunt van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, maar denk aan je smaakmaker’ spreekt me erg aan. Koken is echt niet ingewikkeld als je het maar lekker maakt allemaal.

Titel

Sergio’s smaakmakers

Auteurs

Sergio Herman & Mara Grimm

Uitgeverij

Carrera

ISBN

9789048840724

Prijs

€32