Shortlist Amsterdam Cafés -Famke & Floor van Praag

shortlist amsterdam cafes

Afgelopen weekeinde viel het doek voor restaurant Bordewijk aan de Noordermarkt in Amsterdam. Ruim dertig jaar was het een van de meest geliefde plekken om te gaan eten.

Bordewijk komt uit de generatie restaurants waar ook restaurant Halvemaan (sloot vorige maand de deuren) en Tout court, het restaurant van John Fagel (al heel lang gesloten), toe behoorden. Koks die klassiek kookten maar daar hun eigen draai aan gaven. Restaurants met dertig à veertig couverts waar ook uitstekende wijnen werden geschonken. Waar je enorm lekker kon eten toen dat in Amsterdam nog helemaal niet zo voor de hand liggend was.

Inmiddels kunnen we op veel meer plekken heel lekker uit eten. De koks van bovengenoemde restaurants hebben daar de weg voor geplaveid. En ze hebben gelukkig velen opgeleid die nu de pollepel ter hand hebben genomen en dus, weliswaar weer met hun eigen draai, voortgaan op de weg die ze geleerd is.

Behalve restaurants telt onze stad heel wat eetcafés waar je terechtkan voor een behoorlijk bord eten. Twee jaar geleden verscheen van de hand van Famke en Floor van Praag het boek Shortlist Amsterdam. Een boek met verhalen en recepten uit de hippe restaurants van de stad. Het werd een behoorlijke hit. Het knalgele boek viel goed op in de winkels en het onderwerp sprak een groot publiek aan.

Nu is er een vervolg: Shortlist Amsterdam – culinaire cafés & recepten. Twaalf plekken in Amsterdam worden behandeld. Restaurants die wel het woord café in hun naam hebben staan, maar in mijn ogen weinig te maken hebben met een café. Hoewel dat bij mij misschien het ouderwetse beeld van een bruin café is. Onder andere Bar Centraal, Bar Fisk, Café Caron, Café de Klepel en Eetbar Wilde Zwijnen komen aan bod. Geen knalgeel boek deze keer, maar een oranje cover.

De twee zussen Van Praag maken natuurlijk hun eigen keuze bij het samenstellen van een boek en gelukkig is dat dan ook meteen het discutabele punt. Waarom staat het ene restaurant er wel in en het andere niet? Waar is bijvoorbeeld Café Restaurant Amsterdam gebleven?!

Met de formule van hun boeken kunnen ze in ieder geval voort. Een restaurantgids, een volwaardig kookboek en een leuk cadeau om te geven aan liefhebbers van culinair Amsterdam, en dat zijn er nogal wat tegenwoordig. Voor een volgende versie hoop ik op een boek van het betere eetcafé waar je een biertje kunt drinken en een goede daghap eten.

 

Titel: Shortlist Amsterdam – culinaire cafés & recepten

Auteur: Famke en Floor van Praag

Uitgeverij: Caperleaves

ISBN: 9789082614411

 

Prijs € 29,95