Time – Gill Meller

time

Time is het nieuwe boek van de Engelse Gill Meller die vorig jaar met het originele en spannende kookboek Gather kwam. Ook daar werd toen dus voor een Engelse titel gekozen bij de Nederlandse editie, hoewel Gather voor veel mensen lastig te plaatsen was. Dat zal met Time minder het geval zijn.

Voor Meller is de titel van zijn boek van toepassing op alles wat hij rondom koken belangrijk vindt. In de eerste plaats: neem de tijd om te koken. ‘Koken voedt niet alleen ons lichaam en versterkt onze geest, maar is ook cruciaal voor ons geluk en welzijn.’

Dan is er voeding in de tijd van je leven. Van baby tot hoogbejaarde; je voeding verandert. De fase van leven waarin je zit, is van grote invloed op het eten dat je tot je neemt. Dan is tijd en voeding natuurlijk ook van invloed op ons dagelijks bestaan. Je eet ’s ochtends iets anders dan ’s avonds, Meller heeft het boek dan ook ingedeeld op het moment van de dag en daar dan weer een onderverdeling gemaakt in de seizoenen.

Nou zijn de Engelsen van huis uit een wat zwaarder ontbijt gewend dan wij hier in ons kikkerland. Shakshuka met wilde paddenstoelen en worst zullen wij misschien wel als straffe lunch naar binnen werken, maar liever nog als compleet diner in de avond. Meller eet het in de herfst als ontbijt. In de winter ontbijt hij ook graag met bimi met gerookt paprikapoeder, yoghurt en eieren, maar hij maakt ook roerei op geroosterd brood met marmite. Als avondeten maakt hij in de herfst gerechten als een stoofpotje van buikspek, spekblokjes en paddenstoelen met room, cider en peterselie, of maakt hij kroketjes van mosselen.

De maand oktober is uitgeroepen tot ‘goatober’. De maand waarin het vlees van de geitenbokjes centraal staat in veel restaurants. Geitenbokjes zijn een restproduct van de geitenzuivelindustrie en worden in ons land haast niet gegeten. We zouden dat meer moeten doen om te voorkomen dat de bokjes simpelweg vernietigd worden.

In het boek van Meller staat een recept voor langzaam gegaarde geitenbout met honing, saffraan, pruimen en ingelegde citroen. Alleen al om dit recept ben ik zeer blij met het boek.

Gill Meller is een kok naar mijn hart. De recepten zijn hartverwarmend en nodigen enorm uit tot koken. Met zijn uitgangspunt ‘neem de tijd om te koken’ ben ik het helemaal eens. Gewoon lekker die keuken in en eens even goed voor jezelf zorgen. Ontstressen, heet dat.

 

Titel: Time

Auteur: Gill Meller

Uitgeverij: Good cook

ISBN: 9789461431967

Prijs: €29,95