De Kunst van Simpel Koken – Alice Waters

Alice waters

Vrijdag 16 november krijgt de Amerikaanse Alice Waters de Johannes van Damprijs uitgereikt in Amsterdam. Een prijs die in 2013 door Johannes zelf in het leven is geroepen, in samenwerking met de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De prijs is bestemd voor iemand die zich in woord en geschrift verdienstelijk heeft gemaakt voor de gastronomie. Alice Waters is de zesde laureaat en na Claudia Roden de tweede vrouw die de prijs in ontvangst neemt.

Nou wil het vreemde geval dat Waters al in 1984 haar eerste kookboek schreef en dat er daarna meer dan twaalf van haar hand verschenen. Deze boeken verkochten wereldwijd als een dolle, maar nog nooit werd een van haar boeken in het Nederlands vertaald. Meerdere uitgeverijen hadden al zeer lang titels van haar op hun bureau liggen, maar die waren tot nog toe altijd op de stapel ‘Dat kan altijd nog’ beland.

Totdat uitgeverij Nijgh & Van Ditmar vorig jaar dacht: laten we een boek van haar eens boven op deze stapel leggen. Toen nog onder de bezielende leiding van Elik Lettinga werden de twee recentste titel van Waters doorgebladerd en besloot men een compilatie te maken uit de boeken The art of simpel food 1 en 2.

Dat meerdere uitgeverijen het uitbrengen van haar kookboeken voor zich uit hadden geschoven, is niet vreemd. Waters schrijft tijdloze boeken die een leven lang meegaan. Ze is niet van de modegrillen, maar van simpel, lekker en down to earth koken. Eten dat je elke dag wilt eten en dat je ook elke dag effe klaarmaakt.

Waters is een vrouw met een missie. Haar restaurant Chez Panisse in Berkeley, Californië behoort tot de geliefdste restaurants ter wereld. Niet omdat er ingewikkeld met veel toeters en bellen wordt gekookt, maar juist door de puurheid en simpelheid van de gerechten. Ze heeft in Amerika het edible schoolyard plan opgezet waarbij ze met schoolkinderen in tuinen zelf groenten verbouwt en deze daarna met hen samen klaarmaakt in de kantines. Michelle Obama omarmde haar en begon een dergelijke tuin bij het Witte Huis.

Daarbij is Waters vicevoorzitter van Slow Food en zet ze zich in voor gratis schoolmaaltijden in Amerika, zodat de kinderen gezond en goed te eten krijgen.

Kortom een drukke dame. Ze is van 14 tot 18 november in Nederland om de prijs in ontvangst te nemen.

Titel

De kunst van simpel koken

Auteur

Alice Waters

Uitgeverij

Nijgh Cuisine

ISBN

9789038805597

Prijs

€40