Mezze – Salma Hage

mezze

De afgelopen weken, met de Kookboekenweek, de uitreiking van de Johannes van Damprijs en de Middag van het Kookboek in Deventer, brachten met zich mee dat ik twee weken lang elke avond buiten de deur at. Hoewel ik weet dat menigeen er jaloers op zal zijn, ben ik blij dat ik vanavond weer eens thuis voor mezelf mag koken. (Van alle diners van de afgelopen weken at ik overigens het lekkerst bij restaurant Bouwkunde in Deventer. Laat ik me daar ook maar eens openlijk over uitspreken.)

Fijn, zo veel uit eten, zouden velen zeggen, maar ik ben van het kaliber dat graag zelf voor haar eten zorgt. Na alle gekonfijte eendenbouten, geglaceerde wortelen, hazenpeper en bietenijs met marsepein ben ik erg toe aan ‘gewoon’ eten. Nu hoeft wat ik gewoon vind, helemaal niet te betekenen dat een ander dat ook vindt. Dat is het fijne van zelf koken, je maakt gewoon wat je wilt eten.

Veel van mijn lievelingsgerechten komen uit de mediterrane landen, waartoe ik ook de Noord-Afrikaanse kant van de Middellandse Zee reken. Daarbij ben ik dol op een tafel vol met kleine verschillende hapjes. Stukje brood erbij en het leven is goed.

Let wel: deze verschillende hapjes mogen zeker ook Aziatisch, Nederlands of Frans zijn, maar de keukens uit het Midden-Oosten zijn er nu eenmaal verschrikkelijk goed in om dergelijke gerechtjes bij elkaar te brengen. Daar worden ze overigens vaak als voorgerecht gegeten, waarna dan nog een tafel vol met ander eten volgt. Dat hoeft van mij dus niet. Ik maak mezze (zoals de hapjes genoemd worden) en heb daar als complete maaltijd genoeg aan.

Heel fijn dus dat er nu een boek met louter mezze is verschenen van Salma Hage, een van oorsprong Libanese dame die al bijna vijftig jaar in Londen woont en werkt. Het koken leerde ze van haar oma, haar moeder was pas veertien jaar toen Salma geboren werd, oma nam een groot deel van de opvoeding voor haar rekening.

Het boek begint met de basis: hoe maak je zelf tahini bijvoorbeeld, maar ook de kruidenmengsels za’atar en het Libanese zevenkruidenmengsel kun je zelf maken, waardoor een zoektocht naar deze ingrediënten achterwege kan blijven. Daarna volgen 220 pagina’s met de lekkerste recepten. Van klassieke mezze, zoals baba ganoush en allerlei soorten gerechten met labneh (uitgelekte yoghurt), tot de modernere varianten, zoals gegrilde paarse spruitbroccoli met halloumi en taartjes met tuinbonen en artisjokken. Alleen al het lezen van de recepten doet bij mij het water in de mond lopen.

Titel

Mezze

Auteur

Salma Hage

Uitgeverij

Spectrum

ISBN

9789000364374

Prijs

€30